maandag 22 augustus 2011

Finland 2011: dag 2

Donderdag 11 augustus 2011


We staan op met de zon en na het ontbijt vertrekken we met regen.
We gaan eerst en vooral onze Helsinki Card kopen. Deze kost voor een volwassene 45€ en voor een kind 17€ voor 2 dagen.
Met deze kaart is de toegang tot tal van musea alsook het openbaar gratis!


We beginnen in de oude stad, in de oudste wijk Kruununka. De naam beteknt “weiland van de kroon”.
In de Kristianinkatu nr 12 bezichtigen we het Ruiskumestarin talo, het oudste nog bestaande houten koopmanshuisje in de stad. Het dateert van 1818 en verkeert nog volledig in oorspronkelijke staat.
We wandelen verder naar het kleine wijkje Hakaniemi. Hier lopen we op de dagelijkse openluchtmarkt en snuisteren we weer eventjes rond in de markthal.
We lopen door naar Kallio. De Kalliokerk is een belangrijk Jugendstilgebouw uit 1912. De klokken geven de tijd aan op een wijsje van Sibelius, van wie we later die dag een monument gaan bekijken.
Maar eerst lopen we even het pretpark binnen, om vanuit de panoramatoren een overzicht over de stad te krijgen.
En dan, hop, naar het Sibeliusmonument van Eila Hiltunen, die de grootste Finse componist allertijden eert; een fascinerend ontwerp!!


Ondertussen is het al een flink stuk in de namiddag. Honger steekt de kop op, maar toch wandelen we eerst langs het ultramoderne Suomen Kansallisooppera-gebouw en de Finlandia Hall, een gebouw van architect Alvar Aalto om vervolgens in het café van het Kansallismuseo iets te eten. De inrichting en de collectie van het museum vertelt iets meer over de geschiedenis van Finland.

Heuverlopwaarts achter deze gebouwen staat aan één van de slingerende straatjes van Töölö de ultramoderne Pemppelinaukion Kirkko. Deze kerk is niet alleen bouwkundig een curiosum, ze is ín de rotsen gebouwd en heeft stenen binnenmuren, maar ze is ook het podium voor een uitgebreid programma van mooie concerten.

En we hadden het geluk een deel van een repetitie voor een concert te mogen meemaken.
Van hieruit keren we terug naar het nieuwe Helsinki.
Recht tegenover het parlementsgebouw bevinden zich de nieuwe muziekhal en het indrukwekkende museum voor moderne kunst, Kiasma.

Zoals eerder deze dag, is ook hier onze inkom gratis dankzij onze Helsinki Card.
De prachtige kunstcollecties maken dat we hier enige tijd rondlopen.
Om 18u30 beginnen we stilaan terug richting hotel te stappen en komen op onze weg dé allergrootste boekenwinkel van Scandinavië tegen! Overweldigend groot!!

Na wat rondgeneusd te hebben tussen al die boeken steken we de straat over en gaan in restaurant Marski lekker eten. Een aanrader en voor elk wat wils!
We eindigen onze dag met een rustig wandelingetje langs de Pahjoisranta, gevolgd door een relaxerend badje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten