vrijdag 25 april 2014

Cyprus: dag 7

Zondag 20 april

Onze wekker loopt om 8 u af. Tijd voor ontbijt en weg zijn wij.
Vandaag doen we de dorpentocht, een uitstap die we geboekt hadden via de reisorganisatie.
De eerste stop is in Şirinevler. Kier kunnen we een olijfmolen zien die tot 2 jaar geleden dienst deed om olijfolie te maken. Maar doordat er 2 jaar na mekaar te weinig olijven waren, is de productie hier gestopt.

Hier zien we ook een boom waar Johannesbrood aan groeit, een vrucht die gebruikt wordt om siroop van te maken.









Tweede halte is in het dorpje Kozanköy.
Hier wordt o.a. olijfbrood en kaasbrood vers gebakken. We proeven er verschillende soorten brood, de typisch Cypriotische Halloumikaas en Parmesaan, de groene en zwarte olijfolie alsook de olijven zelf.

Daarna krijgen we een woordje uitleg over de olijfboom - de citrusbomen en de mispelboom. By the way: ik had nooit gedacht dat verse mispels zó heerlijk zijn!!!!

In dit dorpje steunen we de plaatselijke middenstand en drinken een huis bereide limonade in een local coffeeshop.

Even verderop in dorp houden we halt en proeven er de siroop gemaakt van het Johannesbrood, een speciale pasta en zéér lekkere speciale pannenkoeken. njammie!
Van hieruit rijden we verder naar Hisarköy om even een foto te maken van een zeer fotogeniek kapelletje: Virgin Mary Chapel. Het dateert uit de 12de eeuw en is gebouwd door de Maronieten, Grieken uit Libanon.



Na de fotosessie begeven we ons op militair gebied om het blauwe huis te bezoeken. Dit huis werd gebouwd in 1950 en wordt ook wel "House of Maffia" genoemd.
Foto's nemen NIET toegestaan!
Achteraf wordt ons gezegd dat we vanop de binnenplaats toch foto's mogen nemen.












De bus brengt ons dan via een omweg langsheen het westelijk punt van het eiland en vervolgens via een bergweg naar een laatste coffeeshop en zo terug naar het hotel.


Dit was een beetje pech voor ons, want we hadden 2 dagen geleden deze weg al gedaan toen we de Kormakiti baai bezochten. Maar toch niet getreurd; het landschap is zo mooi dat we er zeker een tweede keer van kunnen genieten!
Nadien profiteer ik nog even van het zonnetje in een prieeltje van het hotel terwijl ik mijn verhaal van vandaag neerpen.
De avond wordt ingevuld zoals gewoonlijk: aperitief - diner - brandy.

1 opmerking:

  1. Toch wel mooie natuur en altijd leuk om iets te gebruiken bij de plaatselijke bevolking. En iedere avond die brandy, mag dat van de dokter??? Willy & Arlette.

    BeantwoordenVerwijderen