maandag 27 februari 2017

Fins Lapland: dag 2

Äkäslompolo: 6 februari 2017

We worden wakker rond half 9.
Echt klaar is het buiten nog niet, maar het ziet er dan ook een redelijk bewolkte dag uit. Na ons ontbijt trekken we de stapschoenen aan en gaat de wandeling over het meer, richting dorp.
Eerste stopplaats in het bureau van Snowfun Safaris waar we al onze geboekte uitstappen even gaan checken. Alles blijkt dik in orde te zijn.
Onze eerste afspraak staat reeds vandaag op de agenda: 13 u Cross Country les.
En Snowfun Safaris doet het wel in stijl: we worden thuis opgehaald en naar de plaats van bestemming gevoerd. Super toch?!
Volgende stopplaats is de supermarkt. Eten moet een mens immers elke dag doen!
Derde en laatste stopplaats is het bureau van Destination Lapland. Hier moeten we onze cross country ski's en - schoenen, alsook onze sneeuwschoenen afhalen. Deze zijn voor een hele week in onze reisprijs inbegrepen. En daar willen we zeker gebruik van maken!
Maar wat een hoop gerief is dit!!
Gepakt, gezakt en voorzien van een slee vol gerief trekken we terug naar de overkant van het meer.

Er rest ons nog een goed half uur om iets te eten en ons klaar te maken voor de langlauf- les.
Na een korte opwarming leert Saala ons op het meer de eerste beginselen van het cross country skiën: het vinden van de balans, hoe je moet vallen en weer opstaan en, niet onbelangrijk, de juiste techniek: de voet naar beneden duwen en naar achter uitduwen - gecombineerd met het afduwen met de stok met een gekruiste armcoördinatie.

We oefenen dit even op het vlakke meer, en trekken er vervolgens verder op uit. Wat verderop ligt er een eerste hellinkje. Hier leren we de verschillende manieren om uphill te gaan. Weer even verderop leren we de laatste techniek: downhill.
Voilà, we zijn er klaar voor!
Onze les zit erop. We bedanken Saala en gaan met ons 4 verder.
We zoeken de rust, de stilte op en trekken het bos in. Het gaat behoorlijk vlot; na 2,3 km langs mooi geprepareerde skitracks komen we aan bij Navettagalleria.

Een fantastisch mooie bar, in the middle of nowhere, waar we genieten van een lekker warme chocomelk/thee. We spelen er een spelletje presidenten en vatten vervolgens de terugtocht aan.


Rond half 5 komen we aan in onze blokhut en zet de duisternis al in. Pascal en ik bekijken al even de kaart voor onze wandeling van morgen, terwijl de kids hun "sociale media verplichtingen" even volbrengen. Nadien gaan zij nog even naar de winkel om wat chips en een kaartspel te kopen.
Pascal en ik genieten van een sauna.
Na de sauna begin ik aan ons avondmaal: kip met wokgroenten.
Jozef heeft ondertussen de opdracht gekregen om het wat gezellig te maken en het haardvuur aan te steken.
Lekker eten, een glaasje wijn, een gezellig vuurtje en een spel kaarten ... meer heeft een mens niet nodig om hier "perfect gelukkig" te zijn.
Slaapwel!



1 opmerking:

  1. Wat een prachtige dag hebben jullie beleefd. En dan gezellig "nakaarten" aan de haard, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen