maandag 27 februari 2017

Fins Lapland: dag 3

Äkäslompolo: 7 februari 2017

8 u 30: uit de veren.
Volgens de weersvoorspelling op onze GSM moeten we vandaag de zon te zien krijgen.
Maar aangezien ze morgen én donderdag het meeste zon voorspellen, stellen we het skiën nog een dagje uit.
Vandaag trekken we onze sneeuwschoenen aan!

De tocht heeft als einddoel Kukas.

Het pad leidt ons door het bos naar Navettagalleria.
Daar trekken we verder bergopwaarts door het bos, waar de bomen steeds dikker en mooier bedekt zijn met de sneeuw.




Hoe hoger we klimmen, hoe kaler het landschap wordt en hoe mooier de besneeuwde/bevroren bomen worden, maar vooral hoe kouder het wordt!


Boven op de top, Kukastunturi, staat er een serieus fel, ijskoud windje. Niettegenstaande dat, weet ik niet waar eerst kijken; dit magisch witte landschap met snowy sculpture trees betovert mij!
Dit is "Perfectly Pure".


De bedoeling was om hier al genietend van het uitzicht ons lunchpakket op te eten, maar zonder beschutting is het hiervoor véél te koud.
Jozef en Pascal gaan even verderop bij 2 dicht bij elkaar gegroeide bomen een kijkje nemen of we daar niet achter de wind kunnen zitten.
We hebben de keuze: gewoon achter de boom zitten, of er gewoon onder kruipen en dus onder het sneeuwtapijt gaan zitten. Dit laatste lijkt ons wel leuk. Iedereen kruipt door een klein gaatje naar binnen en gaat op zijn sneeuwschoenen zitten.
Al bij al zitten we redelijk comfortabel. Toch haasten we ons met eten, want we voelen meteen dat we te snel afkoelen.




Snel terug bewegen is de boodschap. We keren langs dezelfde weg terug, maar ondertussen is de zon door het wolkendek gebroken, en dat geeft mooie lucht/licht schakeringen.
Op 2,5 km van huis houden we nog even halt in Navettagalleria waar een warme chocomelk ons heerlijk smaakt.
Tijdens de verdere afdaling naar Äkäslompolo genieten we enerzijds van het uitzicht over Ylläfjell en anderzijds van een mooie zonsondergang.


Na 6 u en 12,8 km wandelen komen we aan bij Kuppeli 6 en beslist Pascal om toch nog even de cross country ski's aan te trekken en een rondje rond het meer te maken. Jozef vergezelt hem. Lauren en ik genieten van de sauna.
Ondertussen hebben we besloten dat er vanavond niet gekookt wordt. We doen nog maar eens onze stapschoenen aan om de oversteek van het meer te maken en in het dorp pizza te gaan eten. Pascal en ik eten een Ylläs special, dat gemaakt wordt met berenvlees, rendiervlees, tomaat en ui. Of er veel vlees op lag, valt te betwijfelen, maar het was in elk geval lekker. En op deze manier hebben we alle lokale Scandinavische vleessoorten eens gegeten.
Voor we terugkeren doen we snel nog wat boodschappen voor ons ontbijt ; toch handig als de supermarkt elke dag tot 21 u open is!
Op onze terugweg over het meer, staan we voor de 3de avond op rij verwonderd te kijken naar de roze - oranje schijn aan de hemel. Het is dan wel geen groen noorderlicht, want daarvoor is het te bewolkt, maar het is in ieder geval ook mooi!
Thuis kijken we nog wat TV en even later kruipt iedereen, moe maar voldaan, in bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten