vrijdag 13 november 2015

Höst på Öland: dag 3

Maandag 2 november 2015
Prachtige zonsopgang!
Prachtig licht om wat foto's te maken!
Dat is meteen ook de eerste activiteit van de dag.
Na het ontbijt verlaten we het Zweedse vasteland en rijden via de Ölandsbron naar het eiland Öland. Voor deze brug hoeven we niet te betalen.

In Färjestaden, het eerste stadje dat we tegenkomen, doen we onze inkopen voor vandaag alvorens door te rijden richting Degerhamn.
De camperplaats is gesloten vanaf 16 oktober, maar niet afgesloten zodat we toch gewoon het grasveld kunnen oprijden en ons kunnen parkeren net aan de waterkant. (coörd: N56,35703 - E016,40926)
Wat vroeger dan normaal eten we onze lunch zodat we op tijd aan onze fietstocht kunnen beginnen.
We kleden ons voldoende warm aan en zetten koers richting Ölands södra udde.
Onze eerste stop is aan Södra Bruketruïn. Hier bewonderen we de overgebleven resten van een oude aluinfabriek.
We vervolgen onze weg via Grönhögen naar het Ottenby natuurreservaat.
Ottenby betekent "village on the cape". In 1593 stonden hier 19 boerderijen. Koning Gustav I liet het dorp vernietigen om er een koninklijk verblijf van te maken. Tot op heden is Ottenby Kungsgård nog steeds eigendom van de koninklijke familie.
De weg die ons van hieruit naar het zuidelijkste punt van het eiland brengt, doet ons denken aan Afrikaanse savanne. En terwijl we 2 overblijfselen van Kungsgraverna bezichtigen, lopen de hertjes ons gewoon voorbij...
Even verderop houden we halt bij Kyrkohamn waar de ruïne van de Sankt Johannes Kapel ligt.
Met de overgebleven stenen van de kapel werd tussen 1784 en 1785 de vuurtoren Lång Jan gebouwd (afkorting van Johannes).

Ottenby reservaat is ook een geliefde plek voor vele vogels die hier komen overwinteren of broeden.
Een prachtige plek op aarde die niet voor niets Unesco Werelderfgoed is!
Op onze terugweg stoppen we nog even in Eketorps Borg, een oud fort dat dateert uit de Middeleeuwen met gereconstrueerde huisjes uit die tijd.

En dan gaat het richting mobilhome. We hebben 57,66 km op de teller staan als we rond 16u aankomen. Net op tijd, want even later gaat de zon reeds onder.
Bij het schrijven van dit verhaal geniet ik dus van de prachtige roodschakeringen aan de horizon.
Onze avondactiviteiten zijn: aperitieven, dineren, de planning voor morgen opmaken, lezen, ... en... vroeg naar bed gaan! Want morgen is het hier reeds vroeg dag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten