vrijdag 13 november 2015

Höst på Öland: dag 4

Dinsdag 3 november 2015
7 uur en het is al licht buiten... maar ook héél mistig! Jammer :-(

We hadden gepland om deze voormiddag een kort fietstochtje te maken door het Alvaret natuurreservaat, maar omwille van de kou en de mist laten we dit niet doorgaan.
We starten onze dag in Gräsgårds hamn, één van de meest pittoreske vissershaventjes van het eiland.
Maar zonder enige bedrijvigheid noch zonlicht, heeft het weinig charme.

Vervolgens willen we gaan wandelen in de Alvaret, maar toen Pascal ging kijken hoe de wandeling bewegwijzerd wordt, en hij geen enkele aanduiding vond, wordt ook dit plan afgevoerd.
We rijden verder en stoppen in Gråborg. Hier staat de ruïne van de St. Knuts kapel en de overblijfselen van de grootste kasteelmuur van het eiland: 640 m lang, maar van het kasteel zelf is niks meer te zien.

Even verderop brengen we een bezoekje aan Björnhovda kvarnar, de grootste molen van het eiland.
Hier staan de 2 verschillende soorten molens naast elkaar: de "postmill" waar het hele lichaam meedraait naar de richting van de wind en de "towermill" waar alleen de top zich meedraait naar de windrichting.







Ondertussen is het al 13u gepasseerd: tijd om wat boodschappen te doen. Hiervoor gaan we terug naar Färjestaden.
Voor onze middaglunch willen we een iets mooier uitzicht hebben dan een supermarktparking, dus we rijden naar de parking van Borgholm Slott, waar we eten met zicht op het kasteel.
In tegenstelling tot Gråborg is hier nog héél véél van het kasteel bewaard gebleven. Alleen jammer dat het sinds 27 september gesloten is voor bezoek.
We proberen dan maar een glimp op te vangen van Solliden, het koninklijk buitenverblijf, maar ook dit is in deze tijd van het jaar niet toegankelijk.
Maar intussen trekt de mist weg en komt de zon nog even tevoorschijn, maar lang zal dit niet meer duren, want na 16u gaat ze alweer onder! Toch vrolijkt  het deze triestige, mistige dag een beetje op!
Tevens zorgt de late zon nog voor een mooie zonsondergang waarvan ik nog een paar prachtige foto's heb kunnen maken vanop de camperplaats van Borgholm.
Een wandelingetje door het centrum van het stadje zorgt ervoor dat onze avond op een andere manier zal ingevuld worden: we gaan namelijk op restaurant in Borgholm Hotel waar Karin Fransson achter het fornuis staat: de beste kokkin van Zweden die vooral bekend is van radio en TV.
We kiezen voor het 3 gangen Finsmakersmeny met aangepaste wijnen. Het was overheerlijk en vooral genieten!
We zijn dan ook alle drie lekkerbekken van het hoogste niveau...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten