vrijdag 13 november 2015

Höst på Öland: dag 5

Woensdag 4 november 2015

Vandaag zijn we pas om 7u30 wakker. Met een klein bang hartje doe ik de verduistering naar beneden: wat voor weer is het vandaag: zon, mist, bewolking…?
We gaan blijkbaar voor het laatste. Toch besluiten we om zo vlug mogelijk koers te zetten naar het noorden van het eiland om er een fietstocht te maken.
Maar alvorens we écht vertrekken, krijgt Lauren hier nog een korte autorijles op de grote verlaten parking. Haar 2de keer achter het stuur… maar de 1ste keer met de mobilhome; vertrekken, schakelen naar 2de en rondrijden op de parking lukt best aardig!
Tijd om het stuur terug af te staan. 





Eerste stopplaats is Byrum waar raukar op het strand staan, dit zijn grillig uitgeslepen kalksteenformaties die uniek zijn voor Öland.
Deze vinden we inderdaad zéér indrukwekkend… we wandelen ertussen, kruipen erop – erover en maken massa’s foto’s van deze fotogenieke “raukar”.

Na deze verkwikkende wandeling rijden we verder tot Byxelkrok waar we ons langs de kade parkeren.
Een vroege lunch zorgt ervoor dat we snel op de fiets zitten naar het norra udden.

We rijden langs de Neptuni Åkrar, tussen muren van kiezelstenen, naast het water, langs de weg doorheen bosrijk gebied en komen uit bij de vuurtoren Lång Erik; hij houdt hier de wacht op het noordelijkste punt van Öland. Tijdens het fietsen heb ik echt de indruk dat we hier helemaal alleen op de wereld zijn. Geen mens te zien!
Lauren besluit om terug te rijden naar de mobilhome en wat te werken voor school. Pascal en ik zetten onze fietstocht verder.

Wij rijden doorheen Trollskogen naar het andere “norra udden” vanwaar we ook een mooi zicht hebben op Lång Erik.
Dan volgen we de hele tijd het Ekoparkleden dat ons volledig door het bos naar västra Bödakusten leidt. Van hieruit is het nog slechts 3,5 km langs de kustweg naar Byxelkrok.
Hier komen we nog enkele hertjes tegen die de weg overlopen en in het bos verdwijnen.
Een leuke afsluiter van een 46 km lange fantastische fietstocht.
In totaal hebben we vandaag 5 herten gezien, ongeveer evenveel als mensen dus… toch bijna alleen op de wereld!
Het is rond 16u15 als we bij Elliot aankomen en vanaf dan: chillen, aperitieven, douchen, koken, eten, verslag schrijven, koffie drinken, cederpepparkakor eten, yahtzee spelen, slapen…


Tot morgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten