vrijdag 13 november 2015

Höst på Öland: dag 7

Vrijdag 6 november 2015

Na het ontbijt is het tijd om terug naar het vasteland te keren.
Maar we stoppen eerst nog in Störlinge en Lerkaka, waar 7 en 5 windmolens netjes op een rij staan.
Öland was vroeger de graanschuur van Zweden en vele boeren hadden hun eigen windmolen om het graan te malen. De meeste windmolens op het eiland waren dus voor privégebruik, op een paar grote na. Nu is er echter geen enkele nog werkzaam.
Opmerkelijk is wel dat ze allemaal goed onderhouden blijven én open staan ter bezichtiging voor toeristen.
In Färjestaden doen we nog een laatste keer boodschappen voor we de brug naar het vasteland nemen.
We rijden verder door naar Älmhult waar we het IKEA museum gaan bezoeken. Dit is gevestigd tegenover de eerste showroomwinkel die ontstond in 1943. Dit gebouw sloot in 2012 zijn deuren omdat er even verderop in Älmhult een groot nieuw complex geopend werd. En momenteel wordt het oude gebouw grondig gerestaureerd en verbouwd. In de loop van 2016 zal hier het nieuwe IKEA museum zijn deuren openen.
IKEA staat voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.
Ingvar Kamprad was de oprichter, hij startte het bedrijfje op vanop de boerderij Elmtaryd die gevestigd was in het dorpje Aggunaryd. Hij begon reeds op 5 jarige leeftijd met het verkopen van lucifers. Hij breidt daarna zijn gamma uit met bloemenzaadjes, kaartjes, potloden en pennen. En wie benieuwd is naar het vervolg van de uitbreidingen, kan via volgende link de hele geschiedenis lezen. Echt de moeite waard!
Ondertussen heeft IKEA 376 winkels verspreid over de hele wereld.
Na de hele geschiedenis doorlopen te hebben, had ik wel zin om even rond te lopen in die "nieuwe" IKEA in Älmhult.
Tot onze grote verbazing is het assortiment hier toch wel uitgebreider dan bij ons in België.
Met een aantal nieuwe spulletjes in de armen keren we terug naar de mobilhome.
Tijd om onze weg verder te zetten richting Malmø, waar we vannacht zullen blijven slapen. De rit was zeer vermoeiend door de lichte mist, motregen én het feit dat er geen straatverlichting is! Maar na een kleine 2u komen we veilig aan op de camperplaats in Malmø.
En als kers op de taart van deze dag die in het teken van IKEA stond, eten we köttbullar met lingonsylt, grädsås en aardappelpuree.
MMmmmmm ... dat smaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten