dinsdag 27 februari 2018

Lapland: dag 11

Dinsdag 13 februari


Alweer een relatief rustige dag. Na het ontbijt wordt eerst wat gelezen alvorens we ons klaarmaken voor een laatste cross country uitstap. We hebben een tocht gepland dat niet te veel hoogteverschillen bevat, want zo'n pro's zijn we nu ook weer niet!
Vandaag starten we richting Navettagalleria. Van daaruit volgen we de wegwijzers richting Elämänluukken.

Doordat er vannacht ongeveer 2 cm sneeuw bij gevallen is, ligt de loipe er niet zo schitterend bij. Maar even later komen we de snowcat tegen die ons een maagdelijk prachtig geprepareerd pad bezorgt!
De tocht leidt ons bergop door dichtbegroeid bos, over mooie vlaktes alsook over het meer van Kukas Lompolo. Met andere woorden een wondermooi gevarieerd landschap. Als ik dan naast al dit moois toch 1 minpuntje mag aanhalen, is het het feit dat de zon ontbreekt. :-(
Zij zou deze tocht nóg zo veel meer charme kunnen geven!
Na ongeveer 8,5 km en een laatste steil klimmetje bergop is het cafeetje van Elämäluukku eindelijk in zicht.
Ik verlang naar een heerlijk warm bessensapje én een haardvuur om mijn kleren wat te laten drogen. Maar helaas.... de deuren zijn hermetisch gesloten: kahvila lukita. JAMMER!!

Maar wat hebben wij beide direct gezien? ... Een schuurtje dat openstaat!
We doen de latten uit, planten deze in de sneeuw en zetten ons op een opgerolde mat in het schuurtje waar we toch wat beschut tegen de koude, onze boterhammen op eten. Uiteraard blijven we hier niet langer zitten dan nodig is.












Dus vatten we de terugtocht maar aan; noodgedwongen langs dezelfde weg omdat andere wegen voor ons nog te moeilijk zijn, of ons véél te ver rond leiden.
Op de terugweg houden we toch nog eens halt in het mega gezellige cafeetje Navettagalleria om ons suikertekort wat aan te vullen. En van daar is het nog slechts 2 km naar huis. In totaal hebben we vandaag toch goed 17 km afgelegd!
Cross country is echt de max! Het leuke eraan is... het gaat alsmaar beter.
Alleen jammer dat we vandaag ons materiaal moeten inleveren.
Maar eerst kort even uitrusten in de zetel met een drankje, koekje en TV: ijshockey.
Bij het vallen van de duisternis gaan we naar het centrum waar we ook nog boodschappen doen voor een 3 gangen menu: gerookte rendiersoep, gemarineerde gebakken zalm met rijstsalade en een typisch Fins dessert met vanillecrème: Kevätpitko.
En dan volgen nog alle gebruikelijke rituelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten