woensdag 28 februari 2018

Lapland: dag 5

Woensdag 7 februari
Het wordt iets warmer: -15°C is de temperatuur voor vandaag.
Vandaag wordt een rustige dag.
We wandelen naar het dorp, doen boodschappen en gaan bij Lapland Safari checken wanneer ze ons vanavond komen oppikken voor onze avondactiviteit.
Na onze middaglunch trekken we onze stapschoenen aan en begeven ons richting Navettagalleria.
Het pad slingert doorheen het bos, waar we kunnen genieten van massa's sneeuw op de bomen. Mooi en vooral zeer rustig om te wandelen. Genieten is de boodschap!
In Navettagalleria is het  zoeken naar een plaatsje om even te zitten en iets te kunnen drinken. Dit cafeetje is een zéér geliefde stopplaats bij cross country-skiërs. Een kop koffie, een hot minttuchocolate en een warm bessensapje smaken verrukkelijk.
Terugkeren doen we langs het meer van Äkäslompolo. Omstreeks 16u zijn we terug in onze blokhut. Pascal warmt direct de sauna op.
Wij gaan met ons 3 vanavond dineren in het ijsrestaurant van Laïnio Snowvillage. En om op temperatuur te komen alvorens we "de diepvries induiken", nemen we eerst een heerlijk warme sauna!
Rond kwart voor 6 komt men ons oppikken. Om 19u nemen we plaats op een bevroren bank aan een bevroren tafel - klaar voor een 3-gangen menu.
Even ter info: de temperatuur in het restaurant is tussen -2° en -5°C en op de banken ligt een isimo matje met daarop een schapenvel.
De borden, glazen en fles wijn dienen telkens op ons houden plankje te staan, zoniet vriezen ze vast aan de tafel!
We beginnen onze maaltijd met een overheerlijk smoked reindeer-porcini soup. Als hoofdgerecht eten we roasted arctic char, parsnip purée, marinated fennel, grilled cucumber en brown butter sauce. Afsluiten doe ik met baked ice-cream en Pascal en Lauren met cloudberry crème brûlée.








Na het diner mogen we het ijshotel bezoeken. Dit omvat een cinema met ijsbankjes, een mooie ijsbar en vele slaapkamers en suites.
Alles dit jaar is gebouwd rond het thema Game of Thrones. Opvallend is de verlichting die ingewerkt is in de bijzonder mooi versierde ijswanden, en op die manier de sculpturen extra in de verf zetten.

Net voor we vertrekken voelen we toch nog de verleiding opkomen om een "shot from the ice glass" te nuttigen. Als shot kiezen we voor een typisch Finse drank gemaakt van cloudberry's.
En zo zijn we klaar om de terugtocht aan te vatten. dit heet "een dag afsluiten in schoonheid".
De thuisblijvers hebben hun eigen potje gekookt. Zij zagen het echt niet zitten om in een diepvriezer te gaan, al viel dit best wel mee hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten