vrijdag 23 februari 2018

Lapland: dag 14

Vrijdag 16 februari
Jammer maar helaas wordt dit onze laatste dag.
En er staat nog 1 activiteit op ons agenda: fatbiking!
Reeds voor 10u maken we de oversteek over het meer naar het kantoor van Lapland Safari om onze fietsen te huren.
We vertrekken langs de weg richting Kesänkijärvi. Van daar gaat het via het wandel-/fietspad bergop tot Lavatmaja.
Hier staat er reeds 6 km op de teller! Tijd om ons suikervaatje wat aan te vullen.
Hoe dik de banden dan ook mogen zijn, door de sneeuw fietsen blijft hard labeur!
Vanuit Lavatmaja zetten we onze tocht verder naar schuilhut Hangaskurunlaavu. Dit is een pad waar precies nog niemand eerder gepasseerd is. Zalig ongerept!... evenals de natuur!
Wat is het hier toch gewoon overal prachtig!
Er is maar 1 nadeel: het is hartstikke moeilijk om hier op dit pad vooruit te geraken, doordat de sneeuw nog zeer zacht ligt.
Pascal besluit als eerste te rijden, omdat hij denkt dat ik dan in zijn spoor kan fietsen en het op die manier voor mij iets makkelijker wordt. Maar niets is minder waar! Ik voel mijn achterwiel meer dan 1 keer wegslippen!. Onderweg houden we hier en daar halt om wat foto's te nemen van de wondermooie scenery rondom ons!

 











Aan de schuilhut zitten we rond het haardvuur, waar langlaufers gezellig worstjes grillen. wij eten onze zelfgemaakte boterhammetjes op!
En na een plaspauze stappen we weer op onze fiets.
We hebben nu 12 km gereden. Nog 6 tot Äkäslompolo. Vanaf hier is het pad weer meer verhard en gaat het fietsen alweer een stuk vlotter!
In no time staan we al aan Navettagalleria. Hier houden we voor de laatste keer dit verlof halt voor een lekker bessensapje met een lekkere munkki. (= zelfgemaakte speciale donut)
Na een klein maar pittig klimmetje gaat het daarna alleen maar bergaf naar het dorp.
Maar ...  het is nog zo vroeg om al naar huis te gaan!... en we hebben nog zoveel zin om verder te fietsen!













OK! Wat gisteren mislukt is, moet vandaag dan maar gebeuren. We rijden langs het grote fietspad naar Yllas Y1 om onze skipassen in te leveren. Maar amai... dit gaat serieus bergop! Meteen hebben we al onze eerste klim van het jaar in de beentjes.
Na 2u38 effectieve fietstijd (ong 4,5 u onderweg) en 25 km op de teller geven we de fietsen terug af.
Nog een warme chocomelk als opwarmer in de bar en we kunnen aan onze wandeling naar huis beginnen. En wat ben ik vandaag reuze trots op mezelf dat ik deze tocht tot een goed einde gebracht heb!
Onze laatste avond ziet er hetzelfde uit als alle andere: sauna - koken - eten - wat TV kijken en vooral genieten van elkaars gezelschap bij de gezellige warmte van het haardvuur.
En met een Minttu klinken we op een mega super geslaagde vakantie in het wondermooie Lapland.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen, ziet er spannend uit om zo'n vakantie te beleven! Prima gedaan trouwens om dit allemaal te kunnen volgen. Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het was een prachtige ervaring
    mama

    BeantwoordenVerwijderen