dinsdag 27 februari 2018

Lapland: dag 13

Donderdag 15 februari
We hebben geen haast vandaag. Meer zelfs: we weten nog niet eens wat we gaan doen!
Tijdens het ontbijt besluiten we om onze skipassen van vorige week te gaan inleveren bij Y1.
We bestuderen de wandelkaart en zien dat er vanuit Kesänki een sneeuwschoenpad zou moeten lopen dat aan de parking van Ylläs Y1 passeert.
OK....
We vertrekken...
Het wandelpad naar Kesänginkeidas kennen we reeds. Helaas vinden we daar geen enkele pijl die ons verder op weg helpt richting Ylläs.
Dus ga ik het even navragen in het café. Daar vertelt men mij dat het enkel in de zomer een wandelpad is.
Vree raar... waarom zou men het pad dan in godsnaam op een winterkaart tekenen?
Toch geven we niet op!
We beginnen te stappen over het langlaufpad en een klein beetje verder is er dan een wandelpaadje. Het ligt er nog redelijk "ça va" bij. Op een gegeven moment komen we nieuwe pijlen tegen, o.a. eentje naar Palläs-Ylläs. Maar dat pad zag er totaal onbegaanbaar uit. Een andere pijl wijst ons 3 km naar Äkäslompolo aan. We zullen dat dan maar doen. Maar reeds bij de eerste stappen zakken we al een paar keer tot onze knieën in de sneeuw. Dit is ook onbegonnen werk!
De enige oplossing is om tot op het langlaufpad te geraken, dat op slechts 5 meter van ons pad ligt. Pascal is de moedigste van ons 2 en probeert er als eerste te geraken. Maar hij zakt tot zijn middel in de sneeuw!
Na veel gesukkel lukt het hem toch om die 5 meter te overbruggen. Voor mij ging het daarna uiteraard iets vlotter. En dan zijn we weer op weg naar Kesänginkeidas. En van daar terug naar huis.
Besluit: opzet mislukt, skipassen niet ingeleverd.
Het enige wat we in de loop van de namiddag nog doen, is te voet naar Jounin Kauppa.
Voor de rest verloopt de dag uiterst rustig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten