donderdag 4 juli 2024

Dag 1: Midsommar 2024 en meer ...

 Dinsdag 18 juni 2024

Omstreeks 9u30 pik ik mijn collega Nathalie op in Vilvoorde. We reizen samen naar Zweden voor een nieuw avontuur.

Rond 17u komen we reeds aan in Travemunde. Tijd genoeg dus voor een mooie wandeling langs de promenadedijk van het havenstadje. Helaas is het weer de spelbreker van de dag. De regen verplicht ons om af en toe in een winkel binnen te stappen om te schuilen. Uiteindelijk wandelen we toch tot aan de vuurtoren aan het einde van de dijk. 

Op weg terug houden we halt op een restaurantboot voor een lekker stukje gebakken zalm met asperges. Om 20u rijden we door richting haven waar we inschepen op MS Finntrader die ons naar Malmö brengt. Pas aan boord wandelen we nog even rond op het dek om wat foto’s te nemen bij het uitvaren uit de haven. 

Uiteindelijk is het 23u15 als we onze kajuit opzoeken en de oogjes dichtknijpen. 

haven Travemunde


Dag 2: Midsommar 2024 en meer...

 Woensdag 19 juni 2024

06u05 (ding dong): ” God morgon mina damer och herrar, MS Finntrader ska läggas an i Malmö i cirka en timme.” Thuis komen in Zweden. Ons avontuur kan van start gaan.


Beginnen doen we met ontbijt in Espresso House met zicht op de Öresundsbro. En uiteraard staat er een overheerlijke kaneelbulle op het menu. Hoe kan het ook anders? 





Voor we verder rijden genieten we eerst nog even van de Turning Torso. Na een fotoshoot bij deze monumentale toren zetten we koers richting Varberg, bekend voor zijn oude badhuis en vesting. Het weer is ons vandaag wel gunstig gezind. We kunnen volop van de zon genieten, wel met een frisse wind erbij. Vanaf de vesting genieten we van mooie uitzichten op de kustlijn en het stadje Varberg. Binnen de muren van het fort eten we een lekker slaatje als lunch. 

Varberg


Onze volgende stopplaats is het Tjolöholm Slott, een kasteel gelegen in Fjärås aan de Kungsbackafjord. Het is in tudorstijl en werd gebouwd tussen 1898 en 1904; 
een beetje Engeland aan de westkust van Zweden. We wandelen vrij rond in het kasteel en zijn verwonderd hoe prachtig goed alles hier bewaard gebleven is. Echt de moeite waard om te bezoeken!


En dan is het tijd om verder te rijden naar onze eindbestemming van de dag: Göteborg. We  checken in in het art & design hotel Avalon gelegen in het centrum van de stad recht tegenover de Saluhallen. Het doet zijn naam ”art & design” meer dan eer aan. In het hotel vind je allerlei prachtige kunstvoorwerpen terug, gaande van designmeubels over schilderijen, foto’s tot verlichting en sculpturen. 

's Avonds worden we verwacht in restaurant KOKA. Hier klinken we op een (hopelijk) prachtig en  onvergetelijk avontuur. Maar food staat  voor ons centraal vanavond: we genieten met volle teugen van het heerlijke odlarsmenu dat de chef voor ons klaarmaakt. 

@ restaurant Koka
Moe maar zeer voldaan kruipen we rond middernacht in ons bedje. Tot morgen ... voor meer Göteborg.

Dag 3: Midsommar 2024 en meer...

 Donderdag 20 juni 2024

We worden, iets later dan gehoopt, wakker. Eens goed slapen kan maar deugd gedaan hebben zeker? Een superlekker ontbijt geeft ons de nodige energie om erin te vliegen. Starten doen we met een rondvaart met de paddanboten op de grachten van Göteborg. Onze gids vertelt ons meer over de geschiedenis van de stad terwijl we vanop het water genieten van mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden. We varen onder vele lage brugjes (19) en een stukje langs de haven van de stad. 

de paddanbootjes

Daarna nemen we even de tijd om wat te winkelen. Vooraleer we gaan  lunchen brengen we onze aankopen naar onze hotelkamer. Na een lange periode van koud en nat weer in België genieten we nu dubbel en dik van onze räkmacka in het zonnetje op een terras.

Nieuwe energie, klaar voor de stadswandeling. In een boekje van het hotel staat een uitgestippelde wandeling die je langs de populairste plaatsen van de stad brengt, o.a. plekken die we vanop het water niet konden zien. De tocht leidt ons langs volgende bezienswaardigheden. We starten aan de saluhallen en stappen via de hoofdboulevard Avenyn naar Götaplatsen. We wandelen verder langs straten met prachtige gevels naar Skansen Kronan. We maken de klim naar boven van waar we een adembenemend mooi uitzicht over de stad hebben. 




Hier doen we nieuwe energie op voor het vervolg van onze wandeling. Haga is een van de oudste wijken van Göteborg. De Haga Nygata is de bruisende voetgangersstraat vol leuke winkeltjes en fika plaatsen. Een ervan is café Husaren waar je de grootste en lekkerste hagabulle moet eten. Helaas zijn ze reeds uitverkocht... maar niet getreurd, morgen (midsommarafton) zijn ze als bij wonder open en kunnen we alsnog hagabullar komen kopen.


We wandelen verder langs de feskekörka, een gebouw die zijn naam ontleent aan de architectonische stijl met spitsboogvensters en daardoor op een kerk lijkt. Het is een plek waar je lekker kan eten. Van hieruit wandelen we l
angs de kade verder naar het operagebouw. Van hier hebben we ook een mooi zicht op het kantoorgebouw lilla bommen ofwel ’de lipstick’ genoemd.  We stappen verder terug langs de domkyrka richting hotel. Onderweg komen we enorm veel mooie wallpaintings tegen. Een streling voor het oog én onze cameralenzen.

Als we aankomen in het hotel is het al na 20u. Hoog tijd om ons wat op te smukken en de innerlijke mens met iets lekkers te versterken. Alleen blijkt het probleem ’waar?’ te zijn. Tot onze verbazing is er al heel veel gesloten. Oh my God!  Uiteindelijk is de Italiaan recht tegenover ons hotel toch nog bereid om voor ons iets klaar te maken. We genieten met volle teugen van superlekkere bruschetta’s en ravioli met truffel. 

Terug in het hotel  bewerken we wat foto’s, fixen we onze instagram en maken we ons klaar voor de nacht.

Dag 4: Midsommar 2024 en meer...

 Vrijdag 22 juni 2024

Eindelijk ... lang naar uit gekeken ...

Het is zover ... MIDSOMMARFEST!!

Alle medewerkers van het hotel hebben reeds hun bloemenkrans aan. Het schept direct de juiste sfeer voor de rest van de dag. 


Maar eerst moeten we nog wat boodschappen doen in de stad. We wandelen naar de wijk Haga om de "uitverkochte hagabulle" van gisteren te kopen. Deze keer lukt het wel! Met een versgebakken heerlijk ruikende kaneelkoek, een lekker stukje punchrol en een stuk appelcake op grootmoeders wijze trekken we verder. Volgende halte is de hemköp waar we inkopen doen voor de volgende dagen. Aangezien het midzomer is zijn alle winkels ook nog op zaterdag gesloten!


Gepakt en gezakt wandelen we naar de parking waar we zorgvuldig alle boodschappen inladen.  Klaar voor vertrek naar Gunnebo Slott. Aangekomen op de parking is het ook voor ons tijd om onze selfmade bloemendiadeem aan te doen.


Beide piekfijn uitgedost met een nieuw bloemenkleed én bloemen in ons haar zijn we klaar voor het unieke zweedse midsommarfest.


Rond 12u30 is er al behoorlijk wat volk aanwezig in de kasteeltuin. We wandelen rond en zoeken, gezien het warme zonnige weer, een schaduwplekje uit en installeren ons op ons picknickdeken.



Gunnebo slottsgård
Even later is het tijd om de majstång te versieren. Iedereen wordt uitgenodigd om bloemetjes te nemen en deze ergens op de meiboom tussen het groen te steken. Om 13u breekt hét moment aan: het orkest begint te spelen, het publiek telt af en ... de majstång wordt geheven. Het midzomerfeest kan nu echt beginnen. Een speciaal en licht emotioneel moment toch.


Het orkest speelt typisch zweedse liedjes en er wordt gedanst rond de boom. Daarna wordt er ook nog gedanst door een volksdansgroep. 



Hierna is het tijd voor onze lunch. We eten de Hagabulle op terwijl we volop genieten van de leuke sfeer. We bewonderen eveneens de vele prachtige bloemenjurken en ongelooflijk mooie bloemenkransen die mensen dragen. 


Omstreeks 15u30 besluiten we om onze reis verder te zetten richting Alstermo. Na 3 uur en 40 minuten rijden komen we eindelijk thuis aan. Zelfs voor Nathalie voelt het nu toch ook al een beetje als thuiskomen. Als avondmaal eten we uiteraard een passend overheerlijk midsommarbuffé... hoe kan het ook anders?

Na het eten maken we nog een klein wandelingetje en pakken we onze koffers uit. Daarna is het tijd om onze oogjes dicht te knijpen.


Dag 5: Midsommar 2024 en meer ...

 Zaterdag 22 juni 2024

Vandaag is het rustdag! Uitslapen kan.

We genieten uitgebreid van ons ontbijt. Bij het checken van de mails, kom ik te weten dat onze geplande uitstap van zondag afgelast is. Pech!

Dus moeten we nu even tijd nemen om onze planning te herbekijken en te herschikken. Aangezien in Zweden niet elke dag alles open is, is er toch wat opzoekwerk nodig. Maar na een uurtje googelen en wat overleg hebben we een nieuwe planning!


wandelen in Alstermo

Ondertussen durft de zon lichtjes komen piepen, en dit op een voorspelde regendag. Hier moeten we misschien toch gebruik van maken. We trekken onze wandelkleren aan en trekken de natuur in. De wandeling van 7 km heeft echt deugd gedaan. We zijn net op tijd thuis als het begint te regenen. Helaas blijft het de rest van de dag regenen. We houden ons bezig met onze foto's, verslag schrijven, fika, gezelschapsspelletje spelen, ...

Hopelijk vanaf morgen beter weer!

mooi slakje


Dag 6: Midsommar 2024 en meer ...


 Zondag 23 juni 2024

Programma volgens de nieuwe planning: Kosta en Kyrko Mösse.

We vertrekken op tijd want we willen vroeg in het älgpark zijn. Maar onderweg zien we dat Ekeberg kyrka open is. Dus nemen we snel een kijkje in deze mooi neoclassicistische kerk.




Van daar rijden we verder naar het Grönåsens älgpark, een familiepark dat sinds 1994 bestaat. Er zijn 13 volwassen elanden en 5 new-borns. Deze zitten verdeeld in 3 grote omheiningen. We hadden verschillende keren geluk dat de elanden juist naar de omheining liepen waardoor we ze wat eten konden geven en zelfs konden aaien. Het was alweer een leuke belevenis bij de king of the forest.


Volgende stopplaats is Kosta Glasbruk. We bezoeken er de tentoonstelling die alweer zéér indrukwekkend is! Glaskunst is en blijft echt quite impressive! In de shop kunnen we het, alweer, niet laten om iets te kopen. "Hoe is het toch mogelijk?!"


Nadat we in restaurant Delicatessen genoten hebben van een heerlijk seefood menu zetten we onze weg verder naar Kyrko Mösse.

Op vraag van Nathalie gaan we de bilkyrkogård Kyrko Mösse bezoeken. De plaats staat ook bekend als Åkes autoschroot. De schroothoop heeft een lange geschiedenis. Åke Danielsson werd geboren in 1914 en stierf in 2000. Hij hield zich bezig met turfwinning  in het moeras voordat hij in 1940 als nevenactiviteit de sloopautohandel begon. Zijn bedrijf werd eind jaren '80 gesloten en toen Åke in 1991 het moeras verliet bleven de auto's staan. Weggezonken in het moeras en volledig tot schroot herleid zijn ze nu nog een lust voor het oog voor vele fotografen. Ook wij geven onze ogen de kost en fotograferen naar hartelust. 

Nadat zowat elk detail vastgelegd werd op onze harde schijven, keren we huiswaarts. En daar wacht onze zelfgemaakte smörgåstårta op ons. Mega lekker!! Als zeg ik zelf! Vergezeld van een lekker glaasje champagne ... meer moet dat echt niet zijn!



Nadat we wat foto's bewerkt hebben, deze op instagram gepost hebben en wat gesport hebben, blijkt het bijna middernacht te zijn. Bedtijd dus ... zzzzz.

Dag 7: Midsommar 2024 en meer ...

 Maandag 24 juni 2024


De wekker loopt af om 7u30. Vandaag willen we op tijd vertrekken want het is 2u rijden naar de Skurugata kloof. Onderweg passeren we aan de Granhult kyrka, een kerkje uit 1220 en hiermee het oudste kerkje van Zweden. Ik dacht eerst dat het gesloten zou zijn, maar toen ik aan de klink voelde, ging deze open. Lucky Nathalie om dit pareltje te kunnen bewonderen. 



Een uur of 2 later staan we midden in een andere parel: de Skurugata kloof. De kloof is ongeveer 1 km lang. Het smalste deel is 7m breed en het breedste deel 24m. De bergwanden zijn 35m hoog. Ongelooflijk, hoe klein we ons voelen als we daar middenin lopen! De wandeling door de kloof was een wondermooie ervaring. We wilden zo lang mogelijk genieten van deze natuurpracht, dat we ons midden in de kloof op een steen gezet hebben om er te eten. We hebben uiteraard ook voldoende tijd genomen om foto's te nemen van al het moois dat de natuur hier te bieden heeft!


Naar het einde toe van de wandeling kwamen we op een mooi hoger gelegen plateau van waar we een prachtig vergezicht hadden op de wijde omgeving. Na 3.5u komen we terug aan op de parking.


Van hier rijden we naar Eksjö, één van de 3 enige bewaarde houten steden van Zweden. Eerst blijkt het wat teleurstellend; weinig houten huizen, absoluut niet hoe ik het op internet gezien had. Maar toen ik het aan een dame vroeg, bleek dat we aan de verkeerde kant van het dorpsplein zaten.

En ja hoor,... daar lag het échte oude houten stadje. De zon was volop van de partij en gaf de mooie gekleurde gevels nog net dat tikkeltje meer glorie en glans. Het is leuk vertoeven in dit oude culturele erfgoed. Helaas moeten we omstreeks 17u terug richting Alstermo vertrekken. Bijna 2u rijden en nog boodschappen doen onderweg, maakt dat we niet voor 19u thuis zullen zijn.




Toch besluiten we om eerst nog rustig de tijd te nemen om te aperitieven op ons zonovergoten terras alvorens we de traditionele zweeds köttbullar klaarmaken. Na het eten volgen nog de gebruikelijke fotorituelen alvorens we gaan slapen.



Dag 8: Midsommar 2024 en meer ...

 Dinsdag 25 juni 2024

Vandaag moeten we extra vroeg uit de veren. 6u15 worden we gewekt. We hebben exact 1u de tijd om te ontbijten, een lunchpakket te maken en ons klaar te maken. We moeten een half uur voor vertrek in Oskarshamn aan de boot zijn, die ons naar het onbewoonde eiland Blå Jungfru zal brengen. de boottocht duurt 1.5u.


Hoe meer het eiland nadert, hoe mooier de rotsformaties worden. Bij aankomst op het eiland krijgen wee eerst een woordje uitleg van een gids/parkwachter. En dan zijn we klaar voor de wandeling. De rode pijlen duiden het pad aan dat volledig rond het eiland gaat. Boven op de top is er nog de mogelijkheid om een extra, blauwe lus te wandelen.

Het begin van de wandeling leidt ons naar het vuurtorentje. Van daar stappen we verder naar het keienstrand. Even verderop komen we aan een havenplaatsje waar ooit, lang geleden, steenontginning gebeurde. Hier tref je ook nog restanten aan van een oude spoorweg die gebruikt werd om stenen van het land in de boot te krijgen. Op het strand aan deze haven liggen prachtige exemplaren van keien! De verschillende kleurstructuren zijn bewonderenswaardig mooi. Nathalie maakt hier een fotogeniek steentorentje, maar een steentje meenemen als souvenir zal niet lukken. Dit mag je absoluut NIET doen! Er wordt beweerd dat dit ongeluk brengt. Dus doen we het ook niet.


Verder op de wandeling komen we het grote labyrint tegen (= te groot om op foto te krijgen). Een dame was zo geduldig om het volledige labyrint uit te stappen. Maar wij wandelen verder naar de top. Wat een adembenemend uitzicht over de Kalmarsund hebben we hier! Genieten is de boodschap! 

Na een snelle lunchpauze zetten we onze tocht verder. Nog geen 200m verder botsen we op een dilemma: de extra blauwe lus nog doen, die ons toch nog naar een paar bijzondere bezienswaardigheden brengt, of al richting boot stappen? Time check: nog 50 minuten.

We besluiten de blauwe lus erbij te nemen. We werden reeds bij aankomst op het eiland verwittigd dat hier moeilijke steile stukken inzitten, maar we gaan met veel plezier de uitdaging aan. We komen onderweg de jungfrukammaren tegen alsook de reuzegrote overhangende rots. Bij de pijl naar de "kyrka" besluiten we wijselijk om deze links te laten liggen. Nathalie dacht dat we verder op het rode pad zouden uitkomen, maar neen hoor, we komen terug op de top uit waar we 30 minuten tevoren vertrokken waren. 

"Oh my God!" ... Dit betekent dat we nog amper 20 minuten hebben om 800m af te leggen, nog redelijk wat hoogtemeters op zeer oneffen terrein. Een klein (of eerder groot) paniekske overvalt ons. We willen die boot voor geen geld missen!

Onderweg komen we nog de prachtige badplaats Lervik tegen, waar de roze granieten rotsen liggen te baden in het zonlicht. Jammer maar helaas is er geen tijd meer voor foto's. Het laatste half uur hebben we echt op een drafje afgewerkt maar ... we did it!  3 minuten voor vertrek stappen we aan boord van de boot. De boot wacht uiteindelijk 5 minuten langer, want 4 passagiers zijn niet komen opdagen. 

Op de terugweg houden we nog halt in Brockara waar nog een supermooi oud houten kerkje met aparte klokkentoren staat. Maar voor we naar huis gaan, hebben we toch wel een fika verdiend. In Alstervik, met uitzicht op onze rivier de Alsterå, genieten we van een overheerlijke wafel met sylt och grädde.

De laatste stop is de supermarkt en daarna is er alleen nog maar puur genieten van rust en zon op het terras.


Dag 9: Midsommar 2024 en meer ...

Woensdag 26 juni 2024

Vandaag verloopt de ochtend weer iets rustiger. Iets na 9u uur zetten we koers naar het eiland Öland. We rijden eerst richting Mormors stenugnsbageri om er "de allerbeste" kaneelkoeken van Zweden te kopen. Deze nemen we mee voor een fikamomentje ergens deze namiddag.


We rijden verder richting zuiden. We parkeren bij
station Linné. Van hieruit maken we een prachtige wandeling door het bos en de stora alvar, op zoek naar wilde orchideeën. En weer hebben we het geluk aan onze zijde. Wie zoekt, die vindt. En ik zie als eerste de mooie kleine gele bergnachtorchis. Daar gaan we dan... we proberen dit bloemetje zo goed mogelijk vast te leggen op foto, wat geen simpele klus is. 

Na een 2.5u wandelen komen we terug aan op de parking. Tijd om iets te eten! Een heerlijk stukje quiche smaakt.


Tijd om verder te rijden naar Eketorps Borg. Het fort van Eketorp is het enige volledig onderzochte en gereconstrueerde oude fort van Zweden, met huizen uit zowel de ijzertijd als de middeleeuwen. Het is prachtig gelegen midden in het werelderfgoed van Öland, direct naast de nationale wandelroute Mörbylångaleden.


Van hier gaat het verder zuidwaarts. We houden nog halt aan een 'gravfelt' en het enige kerkje van het eiland dat met zijn toren naar het oosten gericht staat. Hoe we dit weten? Omdat we, alweer, geluk hadden dat een dorpsbewoner die de deur van de kerk kwam repareren een babbeltje met ons sloeg en ons dit verteld heeft.




We hebben nog 1 bezienswaardigheid gepland staan en dat is de vuurtoren Långe Jan, die op het zuidelijkste puntje van het eiland staat. Dit lijkt ons dé plek bij uitstek om onze heerlijke kaneelkoek op te eten. 


Het weer is schitterend, de zon straalt en er is weinig wind. Dus we besluiten om 196 trappen te doen om te kunnen genieten van een fantastisch 360° uitzicht. We worden er even stil van. Zo mooi dat de natuur hier is. En we zien en horen van boven op de toren een hele hoop zeehondjes die liggen te zonnebaden. Zalig!


Deze mooi, geslaagde, zonovergoten dag sluiten we af met een heerlijk dinertje @ mormors bistro in Stora Rör. We klinken er ook al eens op ons mooi avontuur dat we weer samen beleefd hebben. Thuis pakken we onze koffers in :-( , en bekijken we onze foto's. Iets na middernacht knijpen we de oogjes dicht.




Dag 10: Midsommar 2024 en meer ...

 Donderdag 27 juni 2024

Time flies when you're having fun! Klopt als een bus. Het is helaas al onze laatste dag, tijd dus om afscheid te nemen van Alstermo en huiswaarts te keren. We laden de auto in, brengen het vuilnis weg, maken het huis netjes. Rond 10u kunnen we onze tocht richting Malmö aanvatten.

Onderweg houden we een paar tussenstops. De eerste stop is in Växjö waar we boodschappen doen om het thuisfront ook van wat zweedse lekkernijen te kunnen voorzien. Volgende halte is het IKEA museum, of meer bepaald de shop waar Nathalie nog een coole t-shirt wil kopen voor haar zoon zijn verjaardag. Aangezien het ondertussen middag is geworden, komt dit goed uit om hier een kleine lunch te eten. 




Laatste stop van deze reis is Lund, een levendige en charmante universiteitsstad. Tussen de straatjes met kasseien en prachtige oude vakwerkhuizen wordt de middeleeuwse stad versmolten met moderne gebouwen en innovatieve omgevingen.


Als je in Lund aankomt, kan je  niet naast de romaanse kathedraal kijken, het is hét herkenningspunt in de stad. De domkyrka uit de jaren 1100 is één van de belangrijkste attracties van Zweden en wordt beschouwd als één van de zeven wonderen van het land. De bekendste bezienswaardigheden in de kathedraal zijn de astronomische klok uit de 15e eeuw en de reusachtige Fin in de crypte. In 2023 is het 900 jaar geleden dat het oudste altaar van de kathedraal van Lund werd ingehuldigd. Het oostaltaar in de apsis van de crypte werd op 30 juni 1123 gewijd aan Johannes de Doper, profeten en patriarchen. 

De camera's hebben hier weer uitgebreid hun werk kunnen doen. Anderhalf uur later trekken we verder de stad in. We flaneren rond in de leuke gezellige straatjes van de stad en genieten van een lekker ijsje. We besluiten, als afsluiter van deze reis, om nog een kijkje te nemen in het oude historische deel van de stad. Hier vind je het op één na oudste openluchtmuseum van Zweden: Kulturen. Het museum bestaat uit 2 volledige stadsblokken tussen de kathedraal en de botanische tuinen. Jammer dat het al na 17u is, en dus al gesloten is. Maar we kunnen wel nog gezellig kuieren in de oude geplaveide straatjes tussen een verzameling van originele of gereconstrueerde historische gebouwen uit het hele land.

Om 18u30 is het dan tijd voor laatste diner op zweedse bodem. Hiervoor kozen we restaurant Mat & Destillat. Na lekker gegeten te hebben met zicht op de kathedraal zijn we klaar om afscheid te nemen. Nathalie en ik beleefden een prachtig avontuur, dat smaakt naar meer...

We rijden richting Malmö waar we inschepen om MS Finnswan die ons een lift geeft naar Travemunde.