donderdag 4 juli 2024

Dag 7: Midsommar 2024 en meer ...

 Maandag 24 juni 2024


De wekker loopt af om 7u30. Vandaag willen we op tijd vertrekken want het is 2u rijden naar de Skurugata kloof. Onderweg passeren we aan de Granhult kyrka, een kerkje uit 1220 en hiermee het oudste kerkje van Zweden. Ik dacht eerst dat het gesloten zou zijn, maar toen ik aan de klink voelde, ging deze open. Lucky Nathalie om dit pareltje te kunnen bewonderen. 



Een uur of 2 later staan we midden in een andere parel: de Skurugata kloof. De kloof is ongeveer 1 km lang. Het smalste deel is 7m breed en het breedste deel 24m. De bergwanden zijn 35m hoog. Ongelooflijk, hoe klein we ons voelen als we daar middenin lopen! De wandeling door de kloof was een wondermooie ervaring. We wilden zo lang mogelijk genieten van deze natuurpracht, dat we ons midden in de kloof op een steen gezet hebben om er te eten. We hebben uiteraard ook voldoende tijd genomen om foto's te nemen van al het moois dat de natuur hier te bieden heeft!


Naar het einde toe van de wandeling kwamen we op een mooi hoger gelegen plateau van waar we een prachtig vergezicht hadden op de wijde omgeving. Na 3.5u komen we terug aan op de parking.


Van hier rijden we naar Eksjö, één van de 3 enige bewaarde houten steden van Zweden. Eerst blijkt het wat teleurstellend; weinig houten huizen, absoluut niet hoe ik het op internet gezien had. Maar toen ik het aan een dame vroeg, bleek dat we aan de verkeerde kant van het dorpsplein zaten.

En ja hoor,... daar lag het échte oude houten stadje. De zon was volop van de partij en gaf de mooie gekleurde gevels nog net dat tikkeltje meer glorie en glans. Het is leuk vertoeven in dit oude culturele erfgoed. Helaas moeten we omstreeks 17u terug richting Alstermo vertrekken. Bijna 2u rijden en nog boodschappen doen onderweg, maakt dat we niet voor 19u thuis zullen zijn.




Toch besluiten we om eerst nog rustig de tijd te nemen om te aperitieven op ons zonovergoten terras alvorens we de traditionele zweeds köttbullar klaarmaken. Na het eten volgen nog de gebruikelijke fotorituelen alvorens we gaan slapen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten