donderdag 4 juli 2024

Dag 10: Midsommar 2024 en meer ...

 Donderdag 27 juni 2024

Time flies when you're having fun! Klopt als een bus. Het is helaas al onze laatste dag, tijd dus om afscheid te nemen van Alstermo en huiswaarts te keren. We laden de auto in, brengen het vuilnis weg, maken het huis netjes. Rond 10u kunnen we onze tocht richting Malmö aanvatten.

Onderweg houden we een paar tussenstops. De eerste stop is in Växjö waar we boodschappen doen om het thuisfront ook van wat zweedse lekkernijen te kunnen voorzien. Volgende halte is het IKEA museum, of meer bepaald de shop waar Nathalie nog een coole t-shirt wil kopen voor haar zoon zijn verjaardag. Aangezien het ondertussen middag is geworden, komt dit goed uit om hier een kleine lunch te eten. 




Laatste stop van deze reis is Lund, een levendige en charmante universiteitsstad. Tussen de straatjes met kasseien en prachtige oude vakwerkhuizen wordt de middeleeuwse stad versmolten met moderne gebouwen en innovatieve omgevingen.


Als je in Lund aankomt, kan je  niet naast de romaanse kathedraal kijken, het is hét herkenningspunt in de stad. De domkyrka uit de jaren 1100 is één van de belangrijkste attracties van Zweden en wordt beschouwd als één van de zeven wonderen van het land. De bekendste bezienswaardigheden in de kathedraal zijn de astronomische klok uit de 15e eeuw en de reusachtige Fin in de crypte. In 2023 is het 900 jaar geleden dat het oudste altaar van de kathedraal van Lund werd ingehuldigd. Het oostaltaar in de apsis van de crypte werd op 30 juni 1123 gewijd aan Johannes de Doper, profeten en patriarchen. 

De camera's hebben hier weer uitgebreid hun werk kunnen doen. Anderhalf uur later trekken we verder de stad in. We flaneren rond in de leuke gezellige straatjes van de stad en genieten van een lekker ijsje. We besluiten, als afsluiter van deze reis, om nog een kijkje te nemen in het oude historische deel van de stad. Hier vind je het op één na oudste openluchtmuseum van Zweden: Kulturen. Het museum bestaat uit 2 volledige stadsblokken tussen de kathedraal en de botanische tuinen. Jammer dat het al na 17u is, en dus al gesloten is. Maar we kunnen wel nog gezellig kuieren in de oude geplaveide straatjes tussen een verzameling van originele of gereconstrueerde historische gebouwen uit het hele land.

Om 18u30 is het dan tijd voor laatste diner op zweedse bodem. Hiervoor kozen we restaurant Mat & Destillat. Na lekker gegeten te hebben met zicht op de kathedraal zijn we klaar om afscheid te nemen. Nathalie en ik beleefden een prachtig avontuur, dat smaakt naar meer...

We rijden richting Malmö waar we inschepen om MS Finnswan die ons een lift geeft naar Travemunde. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten