donderdag 4 juli 2024

Dag 9: Midsommar 2024 en meer ...

Woensdag 26 juni 2024

Vandaag verloopt de ochtend weer iets rustiger. Iets na 9u uur zetten we koers naar het eiland Öland. We rijden eerst richting Mormors stenugnsbageri om er "de allerbeste" kaneelkoeken van Zweden te kopen. Deze nemen we mee voor een fikamomentje ergens deze namiddag.


We rijden verder richting zuiden. We parkeren bij
station Linné. Van hieruit maken we een prachtige wandeling door het bos en de stora alvar, op zoek naar wilde orchideeën. En weer hebben we het geluk aan onze zijde. Wie zoekt, die vindt. En ik zie als eerste de mooie kleine gele bergnachtorchis. Daar gaan we dan... we proberen dit bloemetje zo goed mogelijk vast te leggen op foto, wat geen simpele klus is. 

Na een 2.5u wandelen komen we terug aan op de parking. Tijd om iets te eten! Een heerlijk stukje quiche smaakt.


Tijd om verder te rijden naar Eketorps Borg. Het fort van Eketorp is het enige volledig onderzochte en gereconstrueerde oude fort van Zweden, met huizen uit zowel de ijzertijd als de middeleeuwen. Het is prachtig gelegen midden in het werelderfgoed van Öland, direct naast de nationale wandelroute Mörbylångaleden.


Van hier gaat het verder zuidwaarts. We houden nog halt aan een 'gravfelt' en het enige kerkje van het eiland dat met zijn toren naar het oosten gericht staat. Hoe we dit weten? Omdat we, alweer, geluk hadden dat een dorpsbewoner die de deur van de kerk kwam repareren een babbeltje met ons sloeg en ons dit verteld heeft.




We hebben nog 1 bezienswaardigheid gepland staan en dat is de vuurtoren Långe Jan, die op het zuidelijkste puntje van het eiland staat. Dit lijkt ons dé plek bij uitstek om onze heerlijke kaneelkoek op te eten. 


Het weer is schitterend, de zon straalt en er is weinig wind. Dus we besluiten om 196 trappen te doen om te kunnen genieten van een fantastisch 360° uitzicht. We worden er even stil van. Zo mooi dat de natuur hier is. En we zien en horen van boven op de toren een hele hoop zeehondjes die liggen te zonnebaden. Zalig!


Deze mooi, geslaagde, zonovergoten dag sluiten we af met een heerlijk dinertje @ mormors bistro in Stora Rör. We klinken er ook al eens op ons mooi avontuur dat we weer samen beleefd hebben. Thuis pakken we onze koffers in :-( , en bekijken we onze foto's. Iets na middernacht knijpen we de oogjes dicht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten