zondag 30 juni 2024

Dag 3: Portugal

 Maandag 16 oktober 2023

Voor het ontbijt, dat pas vanaf 9u is, is er even tijd om wat te lezen. Omstreeks 10u vertrekken we voor een tocht door de Serra da Estrela, het "sterrengebergte". Dit staat bekend om zijn hellingen vol rotsblokken in de vreemdste vormen. Het is de hoogste bergketen van continentaal Portugal met de op 1 na hoogste bergtop van het land: de Torre (1993m).

Naast bizarre rotsformaties, meren, kloven en bergrivieren heb je hier adembenemende vergezichten. Het is één van de mooiste natuurgebieden van het land!

Alleen jammer dat we slechts tot rond de middag van deze natuurpracht konden genieten. Op ongeveer 1 km van de top kwamen we in de wolken en de regen terecht. De toren zelf konden we nog amper zien staan. Wachten tot het zou uitklaren zou tevergeefse moeite en tijdverspilling zijn.





We beslissen om door te rijden naar Covilha. Maar wat is het o zo jammer dat we niets meer zien...

Covilha, bekend van zijn wol, is inmiddels ook een universiteitsstad. Het is gelegen tussen rivieren en bergen. De stad heeft enorme grote hoogteverschillen en werkt daarom op verschillende plaatsen met liften om je makkelijk naar een hoger/lager gelegen deel te brengen. Handig! 

We starten bovenaan bij de Igreja da Santa Maria, die langs de buitenkant volledig bezet is met blauwe azulejos. Verder vindt je in de hele stad veel wallpaintings terug.

We gaan helemaal tot beneden in de stad in de hoop van het wolmuseum te kunnen bezoeken. Helaas is dit gesloten op maandag. Via een trap met 162 treden komen we terug in het midden van de stad uit. Maar hier iets vinden om te eten, blijkt heel moeilijk te zijn.

Nee ... Covilha heeft ons niet echt kunnen bekoren. Dus keren we terug hotelwaarts. Aangezien nu ook in het dal al aan het regenen is, geven we de hoop op om nog iets te zien van de mooie vergezichten of rotsformaties. Helaas...

Net voor ons dorpje Lapas dos Dinheiros houden we nog even halt in een ander klein dorpje Valezim. Hier komen we terecht in een oud authentiek kruidenierswinkeltje uit 1907. Isabel staat al 58 jaar in de winkel. Ze praat geen woord Engels, maar probeert ons toch veel te vertellen... en wij maar knikken! Wij maken gebruik van de moderne technologie en vertalen één en ander met Google Translate en zo kunnen we haar ook iets vragen of zeggen. Topcommunicatie van de 21ste Eeuw! Maar o zo leuk!


Wat aan de rand van het dorp, bovenop de heuvel Monte do Calvário, ligt het Heiligdom van Nossa Senhora da Saúde. Je hebt van hier een prachtig uitzicht op de bergen die de Serra do Caramulo vormen, waar we een uur of 2 later het begin zien van een mooie zonsondergang.




We vinden het redelijk vroeg als we in het hotel aankomen en besluiten om nog een wandelingetje te maken naar de Praia Fluvial. Een plekje waar 's zomers heerlijk kan gezwommen worden.

Terug in het hotel geniet Lauren van een heerlijk badje terwijl ik mijn verslag schrijf. 's Avonds om 20u schuiven we de voeten onder tafel en genieten we alweer van een heerlijk diner. Zalig om dit verblijf in Casas da Lapa mee af te sluiten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten