zondag 30 juni 2024

Dag 7: Portugal

 Vrijdag 20 oktober 2023

Onze laatste dag. En er staat nog heel wat op onze planning. Maar vooraleer we vertrekken gaan we genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijt met fantastisch uitzicht op de wijngaarden.


En ondertussen komt de zon van achter de wolken piepen, zodat we wat mooie foto's van deze hotel locatie kunnen maken. Rond 10u30 starten we de auto en rijden we naar Ponte de Lima dat vernoemd werd naar de romeinse brug die hier over de Rio Lima ligt. Hier worden we verrast door een felle regenbui en gaan we noodgedwongen een koffie drinken met, zeer zeker, een regionaal gebakje.



Van hieruit rijden we naar Braga, meer bepaald heuvelopwaarts naar Bom Jesus do Monte. De trap die naar het Heiligdom leidt bestaat uit 17 niveaus die versierd zijn met symbolische fonteinen, allegorische beelden en andere barokke decoraties. Binnenin is de tempel ruim en vrij sober. Van boven op de heuvel heb je een heel mooi uitzicht over de omgeving en de stad Braga. Die lijkt ons redelijk groot en druk te zijn. Dus besluiten we om deze niet te bezoeken.

Onze volgende halte wordt Citania de Briteiros. Op enkele kilometers van Guimarães, bovenop de São Romão heuvel, verrast de site de bezoeker met zijn pittoreske schoonheid en omdat het één van de meest expressieve protohistorische nederzettingen is, door de afmetingen en monumentaliteit van diens muren, urbanisme en architectuur. De nog steeds beginnende sporen van de organisatie van een "stad" zijn duidelijk zichtbaar in de straten, beschermd door een reeks muren, waarbinnen de cirkelvormige of rechthoekige woningen soms in kleine blokken geschikt, gehuisvest waren.

Onze laatste stopplaats van vandaag, maar tevens ook van deze reis, is Guimarães. Dit is een historisch stadje dat zich binnen muren bevindt. Het is door UNESCO geclassificeerd als werelderfgoed op basis van de waarden van originaliteit en authenticiteit. Je ziet hier nog heel veel sierlijke ijzeren balkons, granieten balkons, statige huizen en bogen die smalle straatjes met elkaar verbinden. Kortom alles om een super charmant stadje te zijn! We wandelen hier dan ook met heel veel plezier wat rond.

Op deze laatste avond willen Lauren en ik nog eens ten volle genieten en toasten op een mega geslaagde moeder-dochter reis. Hiervoor kozen we voor 5 gangen degustatiemenu met aangepaste wijnen. Het eten was overheerlijk en alle wijnen waren van Quinta da Lixa. Top ervaring om mee af te sluiten.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten