zondag 30 juni 2024

Dag 6: Portugal

 Donderdag 19 oktober 2023

Felle regen en veel wind. 2 Ingrediënten die we gratis bij het ontbijt krijgen. En volgens het weerbericht is er geen beterschap op komst. Na het ontbijt checken we uit en vervolgen we onze trip richting Amarante.

Eerste stop van de dag staat gepland om 11u30 waar we verwacht worden in Casa de Mateus - Vila Real voor een gegidste rondleiding. In het begin van de 18de eeuw werd dit landgoed gebouwd door Nicolau Nasoni. 300 jaar later is het nog steeds eigendom van dezelfde familie. Het huis is wereldwijd gekend om zijn rosé wijn, maar dit blijkt nu toch 1 groot misverstand te zijn! De rosé wijn Mateus werd nooit geproduceerd op dit domein of door deze familie. Het label kreeg de naam Mateus dat gewoon verwijst naar de naam van het dorp van waar de druiven afkomstig waren en er werd gewoon aan de familie gevraagd of ze de foto van de villa op het label mochten zetten. Verder gaat de link tussen de rosé en de Casa niet.

In Casa de Mateus wordt de wijn met label Nossa geproduceerd en Porto van Quinta Da Costa. De huidige eigenaars wonen vandaag de dag nog steeds in een privégedeelte van het landgoed, terwijl de rest opengesteld wordt voor het publiek en met gids kan bezocht worden. Er is ook een prachtige privé kapel aanwezig waar 's zomers concerten gegeven worden.

Na dit leerrijke bezoek rijden we door naar Vila Real waar het tijd is voor lunch. In Terra de Montanha eten we lekkere regionale kazen en proeven we voor het eerst octopus. 

Wonder boven wonder is het gestopt met regenen als we het restaurant verlaten. We slenteren nog wat rond in de gezellige straatjes van het stadje alvorens we doorrijden naar Amarante, dat vooral gekend is van zijn Ponte de São Gonçalo. Naast de brug heb je het centrale plein met een sprookjesachtig kloostercomplex. Net zoals in alle andere stadjes heb je hier ook heel veel nauwe straatjes met veel trappen. Het is leuk om hier wat rond te wandelen en ondertussen van het uitzicht te genieten.

Typisch in dit stadje zijn de koffiehuizen en restaurants die een balkon hebben dat over de Tamago (rivier) hangt. Dus moeten wij hier ook, uiteraard, eerst nog een theetje met regionaal gebak eten. 

Ondertussen is het al 18u30 als we ons laatste ritje van de dag aanvatten richting Monverde  Wine Experience hotel. een prachtig hotel met verschillende kamercomplexen die verspreid liggen in hun eigen wijngaard. Nadat we ons gesetteld hebben, keren we nog even terug naar de bar in het hoofdgebouw waar we nog een snack eten en een huisgemaakt wijntje degusteren van Quinta da Lixa. We zijn vooral benieuwd om dit hele domein morgen bij daglicht te aanschouwen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten