woensdag 28 augustus 2013

Noordkaapavontuur: dag 16

Regendruppels kletteren op het dak. De weersvoorspelling van het internet (via lauren’s ipod) komt spijtig genoeg uit.

Na een douche en motorhome-service op de camping rijden we richting Å, het uiterste punt van de E10 op de Lofoten.
We stoppen in Sikarøy waar Anita’s verse viswinkel gelegen is. Hier kopen we gerookte walvis en de alom bekende klipvis. Beide om mee te nemen naar huis.









Verderop stoppen we in Reine, waar nog hele mooie authentieke rorbuer bij elkaar staan. ’s Winters worden deze bewoond door de vissers en ’s zomers worden ze verhuurd als vakantiehuisjes aan toeristen.



Onze laatste halte op de Lofoten is Å. Dit is de laatste letter in het Noors alfabet en ook het eindpunt van deze eilandenarchipel.
Het regent hard als we hier uitstappen, wat maakt dat de charme van het dorpje niet tot zijn recht komt.
We kopen tickets voor het fiskeværmuseum en hiermee moeten we verschillende huizen kunnen bezichtigen die ons leren hoe het leven vroeger in Å was. Maar dit was ronduit een teleurstelling.
Het enige leerrijke dat er overgebleven is, is dat in dit dorp nog steeds levertraan geproduceerd wordt. Het was de eerste keer dat we dit proefden.


Door het slechte weer verlaten we wat vroeger het eiland en rijden we langs een mooie alternatieve weg (817) terug naar Svolvær.


Langs de E6 verlaten we de Lofoten en rijden richting Narvik. We nemen een kortere weg door in Lødingen de boot naar Bognes te nemen (557 NOK).Onmiddellijk daarna nemen we hier de volgende boot naar Skarberget (303 NOK).Het is reeds 2 u3 0 als we hier aankomen, hoog tijd om een slaapplaats te zoeken. Dit vinden we op weg 827.

Gelukkig hebben we gegeten op de boot zodat we snel ons bed kunnen induiken.

Reisroute:
Fredvang – E10
E10 naar Å
E10 Å – Leknes
815 – 817 - Stamsund
815 Smorten
E10 Svolvær
E6 richting narvik
85 Lødingen
E6 Narik
Totaal aantal km van de dag: 310

Geen opmerkingen:

Een reactie posten