maandag 26 augustus 2013

Noordkaapavontuur: dag 6

We worden gewekt met het getik van regendruppels op het dak.
Toch zijn we reeds vroeg op pad.
Na amper 45 minuten rijden merk ik een eland op langs de kant van de weg.
Mijn dag kan alvast niet meer stuk!


Maar slechts enkele kilometers verder steken er weer 2 elanden de weg over.
En daarna nog eens 5!!!
Ook al moet je volgens veel reisgidsen echt zéér véél geluk hebben om ooit een eland langs de weg te zien, valt dit geluk ons nu te beurt.
Even later bereiken we de eerste magische plaats van onze reis: de poolcirkel.
Deze ligt op 66°33’NB.
Hier kopen we toch wel een aantal souvenirtjes.

En als echte toerist kopen we hier een certificaat van oversteek van de poolcirkel.



Wat verderop ligt Jokkmok. Dit betekent letterlijk “bocht in de rivier” en was de naam van een groep Samen. We brengen eerst een bezoek aan de Nya Kyrkan die gebouwd werd in 1889.


Vervolgens snuiven we de Samen-cultuur op in het Ájtte Svenskt Fjäll- och Samenmuseum, één van Zwedens modernste musea. Het museum schetst niet alleen een beeld van de lokale cultuur, maar ook van het berglandschap, door de mens in een natuurlijk, cultureel en ecologisch perspectief te plaatsen.







Vervolgens rijden we verder langs de E45 door een dunbevolkt gebied naar Porjus, een belangrijk centrum voor de opwekking van hydro-elektriciteit.
Porjus dankt zijn bestaan aan de bouw van de dan moderne waterkrachtcentrale tussen 1910 en 1915, waarmee de nabijgelegen mijnen en spoorwegnet van stroom werden voorzien.
Tussen 1971 en 1975 zette de energiemaatschappij Vattenfall een nieuwe centrale neer. De oude centrale is nu een museum waarin je meer te weten komt over de toepassing van waterkracht in bergachtige streken in Zweden.
……..
En zo belanden we in Gällivare, een stad die zijn naam dankt aan de ontdekking van ijzererts. Het belangrijkste mijnbouwgebied bevindt zich echter in de zusterstad Malmberget. Deze mijn willen we de volgende ochtend bezoeken, maar op de toeristische dienst weet men ons doodleuk te vertellen dat ze vorige week gestopt zijn met rondleidingen geven. Het seizoen zit erop!


Gällivare heeft ook nog een mooi oud stationsgebouw, dat momenteel gerestaureerd wordt en een Gamla Kyrka die dateert uit 1747 (=  het oudste gebouw van Gällivare). Deze compacte bruinhouten kerk wordt in de volksmond ook wel Lappenkerk genoemd.
Aangezien het na dit bezoek nog maar 17u is, en we het nog te vroeg vinden om een camping te zoeken, besluiten we om nog een stukje verder te rijden.
Zo overnachten we op camping Ripan, gelegen aan de rand van de stad Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweden.


Reisroute:
E45 Arvidsjaur – Jokkmok – Porjus – Gällivare
E45 – E10 Kiruna
totaal aantal km van de dag: 404

Geen opmerkingen:

Een reactie posten