maandag 26 augustus 2013

Noordkaapavontuur: dag 7

We starten de dag met een bezoek aan de stad Kiruna, Zwedens meest noordelijk gelegen stad. Ze werd gesticht in 1900 na de vondst van grote hoeveelheden ijzererts.

Kiruna’s moderne stadhuis met zijn roestige, ijzeren klokkentoren is een van de bakens van de stad. De toren moet de verbondenheid van de stad met het ijzer symboliseren.


Verderop in het centrum ligt de Kiruna Kyrka. Deze mooie houten kerk is geïnspireerd op een traditionele Sami tent en werd in 1912 gebouwd door de mijnbouwmaatschappij LKAB (Luossavaara Kiirunavaara Aktiebolag).


De enorme mijnbergen die van overal in het oog springen, spreken enorm tot onze verbeelding en we willen dan ook graag een bezoek brengen aan de mijn!


Als we om 11u aan het toeristenbureau aankomen, staat er net een groep klaar om aan hun mijnbezoek te beginnen. We haasten ons naar de balie en kunnen de 3 laatste plaatsen op de bus nog net bemachtigen. De bus brengt ons via een netwerk van wegen, die doorheen de berg lopen, tot aan het bezoekerscentrum van de LKAB. De gids vertelt ons in een 2 u durende rondleiding alles over de ontginning van ijzererts en de wereldwijde activiteiten van LKAB.
Na dit indrukwekkende bezoek, rijden we verder richting Finse grens. Onderweg stoppen we even aan een elandenpark. Waar we het geluk hebben om samen met de eigenaar tussen de elanden te lopen, ze eten te geven, ze te mogen aaien,… Een bijzonder unieke ervaring die we niet snel zullen vergeten!!


Net voor de Finse grens doen we nog vlug wat boodschappen en tanken we om nog zo veel mogelijk Zweeds geld op te doen. En dan wordt het zoeken naar een rustige slaapplaats. Net voor we deze vinden tussen Kuttanen en Palojoensuu komen we nog een zeer mooi wit rendier tegen langs de kant van de weg.


Reisroute:
E 10 richting Luleå tot Svappaavaara
E45 Karesuando
E8 richting Palojoensuu
Totaal aantal km van de dag: 214


Geen opmerkingen:

Een reactie posten