woensdag 28 augustus 2013

Noordkaapavontuur: dag 20

We staan om half 8 op en aangezien we op een camping staan (slechts de 3de van heel onze reis!) nemen we een lekker verkwikkende douche in het netjes onderhouden sanitaire blok van de Frostacamping.
Rond 9u vertrekken we richting Trondheim, waar we de E6 even verlaten richting centrum op zoek naar een groot warenhuis. Dit leidt ons door een nieuw stuk van de stad dat we vorig jaar niet gezien hebben. Maar voor we het weten, zijn we terug aan de rand van de stad en dit zonder groot warenhuis gevonden te hebben. We tanken nog aan de rand van Trondheim en rijden door. De eerste Coop die we daarna tegenkomen is de onze!
Nu zijn we eindelijk klaar om flink door te rijden.
Doel is om vanavond ergens langsheen de Valdresflye (weg 51) te slapen.
De weg voert ons doorheen het prachtige Dovrefjell gebied, waar men muskusossen safari’s kan doen, maar hier hebben wij spijtig genoeg geen tijd voor!



Onderweg herinneren we ons één van de beste bakkerijen van Noorwegen, gelegen in Lom. En aangezien we slechts 25 km hiervandaan zijn, besluiten we om toch maar het ommetje te maken.
De ‘bakkeriet’ blijkt helemaal veranderd te zijn tegen 5 jaar geleden, maar de koeken en het brood zijn nog altijd even lekker! We kopen er de overbekende kaneelkoeken, olijfbrood en gewoon bruin brood.







Met onze zakjes in de hand gaan we nog even de staafkerk bezichtigen, waar Lom eveneens om bekend staat.
Aangezien we ze 5 jaar geleden binnen bezocht hebben, stappen we nu gewoon even buiten rond. Het doet toch altijd deugd om op een plaats die je reeds bezocht hebt eens terug te keren.











Vanuit Lom gaat het richting weg 51 waar we de turistväg Valdresflye volgen. Het begin van de weg gaat steil omhoog en al snel merken we tal van bordjes waarop “no camping” staat. Verdorie toch… en we hebben geen zin om weer op een camping te gaan staan!


Maar na een 20 km zien we een afslag naar Riddarspranget waar de rivier Sjoa door een zéér nauwe kloof wordt geleid. Hier heerst een middeleeuwse saga over 2 ridders die streden om het mooiste meisje van de streek. We wandelen naar de kloof en nemen er een aantal mooie foto’s.


De parking aan Riddarspranget is heel rustig gelegen midden in het bos. En doordat hier geen verbodsbordje staat, blijven we hier gewoon staan!

We genieten er van een groentemaaltijd vergezeld van het overheerlijke olijfbrood uit Lom en brengen er verder een rustige avond door.





Reisroute:
753 Frosta – Åsen
E6 Åsen – Trondheim – Oslo tot Otta – Lom
15 Lom – Valdresflye
51 Valdresflye tot Riddarspranget
Totaal aantal km van de dag: 445

Geen opmerkingen:

Een reactie posten