dinsdag 27 augustus 2013

Noordkaapavontuur: dag 8

Vandaag wordt het even spannend want we moeten de Noorse grens oversteken, maar het was geen probleem om ons papier bij de douane te laten invullen (terugvorderen van de BTW van de huur van de mobilhome).
In Kautokeino bezoeken we Juhl’s Silvergallery. Regina Juhl verhuisde in 1957 naar Noorwegen om er een nomadenleven te leiden en ontmoette er Frank Juhl. Ze kwamen er tussen de Samen terecht die op zoek waren naar iemand om hun zilverwerk te herstellen. Regina en Frank gingen de stiel leren in Kopenhagen en keerden weer terug naar Kautokeino om zich daar als zilversmeden te vestigen. Een kleine berghut groeide uit tot een groot fascinerend gebouw.



De verschillende kamers symboliseren elk een verschillend tijdperk. Mevrouw Juhl heet ons vandaag welkom en leidt ons persoonlijk rond in haar fascinerende museum/winkel, waar momenteel 15 personen te werk gesteld zijn. Naar aanleiding van onze 16e huwelijksverjaardag mag ik mij een mooi juweel van de collectie kiezen.

Regine Juhl












Van hieruit rijden we door de Finnmarksvidda naar Karasjok. Dit is een toendra-achtig gebied begroeid met laagstamberken. Onderweg maken we een wandeling van om en bij de 7km langs een cultuurpad.
In Karasjok bezoeken we net voor sluitingstijd nog een Samenmuseum en nemen we een paar fraaie foto’s van het Samiparlement, een opmerkelijk gebouw.
We besluiten het eten dat we ’s middags kochten in de frigo te laten liggen en in het uniek Samirestaurant Gammen te gaan eten.
Lauren eet er Grillat Älgbiff en wij Gammaldagens Bidos (rendiersoep met groenten en aardappelen).
 
plattegrond Samirestaurant





 



We rijden nog verder naar Lakselv en genieten van prachtige uitzichten bij avondlicht.


Net voor Lakselv slaan we een klein weggetje in waar we een heel rustig plekje vinden om te slapen.


Reisroute:
E8 Palojoensuu
93 Enontokiö – Kivilompolo
93 Kautokeino - Geaidnovuohppi
92 Karasjok
E6 Lakselv
Taal aantal km van de dag: 331

Geen opmerkingen:

Een reactie posten