zaterdag 27 augustus 2016

Noorwegen: The ScanPods on tour: dag 10

Maandag 1 augustus 2016

Wakker zoals gewoonlijk: 7 u.
Toch nog even lekker onder de warme dons blijven liggen. Om goed half 8 staat Pascal uiteindelijk op, kleedt zich aan en gaat lekkere koeken en brood halen bij de bakker. Ondertussen sta ik ook op.
Ik ben vooral nieuwsgierig om te zien of er cruiseboten in de fjord aangemeerd liggen. En ja hoor, maar liefst 2!
Zoals Karl Ove Knausgård ergens in zijn boek schrijft - en toeval wil dat Pascal dat gisterenavond juist las: "Waarom liepen de rillingen me over mijn rug bij de aanblik van een cruiseschip? Hoe kwam het dat ik dat subliem vond?"
Wel, zo ervaar ik het ook!
Ergens heb ik niet voor cruiseboten; ze zijn immers één van de grootste vervuilers van onze planeet, maar hier in de smalle Geirangerfjord vind ik ze mega - de - max!
Het hoort er hier gewoon bij!
Na het ontbijt gaan Lauren en ik douchen. En op deze korte tijd is er zelfs een 3de 
cruise - mastodont bijgekomen... en dat in zo'n kleine fjord!
Impressionant...


Als iedereen klaar is, gaan we nog even naar het dorpje, naar het kleine maar ó zo gezellige koffiehuisje "Chocolate with a view" waar Jozef en ik een lekkere mixed hot chocolate drinken en Pascal en Lauren een iced latte.
We kopen hier voor onszelf nog huisbereide pralines als souvenir voor thuis, kwestie dat we de mooie tijd aan de Geiranger niet snel zullen vergeten.

Rond de middag zetten we ons in gang richting Åndalsnes. Om te beginnen rijden we de Eagle Road op die Jozef en Pascal gisteren deden met de fiets.
Vervolgens rijden we door een regio waar massaal aardbeien gekweekt worden én dus ook langs de weg verkocht worden. Deze lekkernijen kunnen we uiteraard niet aan ons laten voorbij gaan!
Rond 14 u houden we halt aan de Gudbrandsjuvet, een mooie kloof met prachtige waterval, te bezichtigen vanop een leuk modern uitzichtplateau. Hier eten we ook snel een boterham voor we verder rijden naar de Trollstigvegen.


Weg 63 neemt ons mee naar boven en geeft ons adembenemende uitzichten over berg en dal, meren, ... Een ware lust voor het oog!

Wat we hier zien valt op geen enkele foto vast te leggen, enkel onze eigen harde schijf kan dit bestand opslaan! 
Onze ogen de kost geven en méér dan 200% genieten is dus de boodschap... en dat doen we dan ook ten volle!



Na een half uurtje klimmen, komen we aan op de top van de Trollstigen. 
Hier staat een fantastisch mooi staaltje van moderne architectuur.



Vanaf dit punt loopt er een wandelpad langsheen een bergflank, waar men verschillende plateau's gemaakt heeft, het Trollstigheim van waar men een spectaculair uitzicht heeft op de waterval Stigfossen en de 20 km lange trollenweg. 
11 scherpe haarspeldbochten, smal én steil zijn al zeker 3 kernwoorden die de afdaling goed samenvatten.



Ons doel is om deze beklimming morgen met de fiets te doen, al heb ik er bij deze aanblik voor mezelf al zéér grote twijfels over!
Maar ja ... tijd... een goede nachtrust ... én het weer morgen brengen alvast meer raad.
Na voldoende lang genoten te hebben van dit uitzicht, vatten we de afdaling aan. Voorzichtig en op het gemak raken we veilig beneden, van waar het nog slechts enkele kilometers naar Åndalsnes is. Hier springen we de Sport 1 binnen waar Pascal zijn versnellingen van de fiets laat repareren. Daarna doen we boodschappen. Lauren en ik gaan onze 2 mannen eens verwennen met een typische Scandinavische aardappelsalade met guacamole en gerookte zalm als voorgerecht en een wokgerechtje met een reuze groot stuk gemarineerd varkensvlees als hoofdgerecht.
Maar eerst zoeken we ons een mooi plaatsje langsheen de fjord naast het treinstation van Åndalsnes, waar we ons gezien de milde temperatuur nog buiten kunnen zetten om te eten.
Maar alvorens we ons aan het fornuis zetten, wandelen we eerst nog eens naar het stadje.Hier is er sinds februari een nieuw gebouw bijgekomen, een soort fjellsenter waar o.a. een hoge klimmuur in onder gebracht is.
Na het eten wordt er nog een dessertje gegeten, tasje koffie gedronken en nog even nagepraat over de Trollstigvegen.
En dan ... oogjes dicht en snaveltjes toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten