donderdag 20 juli 2017

Zweden 2017: dag 13

Maandag 10 juli

Het plan was om niet te laat te vertrekken vandaag, maar als je pas om half 9 uit bed komt wordt dat vrij moeilijk.
Na het ontbijt rijden we naar Godby. Tijdens de rit "valt" er ergens iets in de mobilhome.... Rara, wat zou het zijn? Bij aankomst blijkt dat het de kleerhanger in de kast is die afgebroken is. Jammer, alle kleren liggen op een hoopje....Zorgen voor later vandaag...
In Godby wandelen we het skogsstigen arboretum; een wandeling van 1,5 km lang waar je allerhande verschillende boomsoorten tegenkomt.
Na de wandeling gaan we boodschappen doen in de supermarkt, die tevens ook een grote doe-het-zelf-afdeling heeft. Hier kopen we nieuwe leggers voor de kleerkaststang.
Terwijl Pascal de fietsen uitlaadt, maak ik ons een lekkere ciabatta klaar.
Na de lunch vertrekken we per fiets naar Kastelholm. Alweer hebben we pech onderweg; ik rijd lek.
Lauren en ik wachten in een bushokje terwijl Pascal de mobilhome gaat halen. De geplande bezoeken leggen we verder met Elliot af!


In Kastelholm bezoeken we het middeleeuws kasteel waar Koning Gustav Vasa nog geleefd heeft. Zijn zoon Erik XIV, koning van 1560 tot 1568, werd hier gevangen gehouden.


Direct naast het kasteel bevinden zich het openluchtmuseum Jan Karlsgården en het gevangenismuseum Vita Björn.


Het openluchtmuseum ademt Ålandse tradities, en geeft een duidelijk beeld van hoe een boerderij en het leven uit de jaren 1800 er uit zag.


De gevangenis Vita Björn werd in 1784 gebouwd en werd tot 1975 gebruikt.


Van hieruit gaat de rit verder naar Bomarsund. Hier bevinden zich ruïnes van een Russisch kasteel, dorp, verdedigingstorens... 


Deze werden in 1830 gebouwd, en terwijl de plannen voor verdere uitbreidingen vorm kregen, vielen Engelsen en Fransen binnen en bombardeerden ze de Russische gebouwen. Om dit allemaal te bezichtigen volgden we een wandelpad van ongeveer 4,5 km. Deze wandeling leverde prachtige vergezichten op over de scherenkust.



Ondertussen werd het reeds 18 u 30, tijd om aan een slaapplaats te denken.
Lauren wil naar het hoger gelegen eiland Geta rijden, hoofdzakelijk bekend van zijn vele appelboomgaarden.We geven haar de sleutels en ze mag vertrekken....

Geen makkelijke klus, zo blijkt later. We rijden behoorlijk wat rondjes rond de kerk van Geta, letterlijk dan... maar uiteindelijk settelen we ons aan een steigertje naast een brug, zicht op water en een eenzaam zeilbootje.








Pascal begint onmiddellijk met de reparatie van de fiets, Lauren schiet zich in de kast om de kleerhanger te herstellen en ik zorg voor het eten.

Nadien genieten we nog van een prachtige zonsondergang terwijl Pascal voor de sfeer zorgt met wat gitaarspel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten