donderdag 20 juli 2017

Zweden 2017: dag 14

Dinsdag 11 juli

Vandaag staan we op tijd op.  Het weer is twijfelachtig; de zon wil  wel, maar het wolkendek is net iets te dik.
Als we vertrekkensklaar zijn, begint het te regenen. Helaas, maar de fietstocht zal niet kunnen doorgaan.
Vandaag rijden we de eilanden Lemland en Lumperland af, op zoek naar leuke plekjes.
Onze eerste stop is bij Amalias Limonadfabrik..

Hier maken ze nog de limonade op de ouderwetse manier. Amalia Eriksson, oprichter van de fabriek, was een héél bekend persoon in Åland: ze was de vrouw van schipeigenaar Gustaf Adolf Eriksson. En tot op de dag van vandaag worden haar recepten nog gebruikt voor het maken van de overheerlijke limonades. Enkel lokale en nationale bessen worden hiervoor gebruikt.

De tweede stop is in Ollas Farm. De eigenaar Inger Nygård is een wolexpert en maakt zelf mooie handschoenen, sjaals, ....


Zijn shop en cafetaria zijn gehuisvest in een prachtige gerestaureerde boerderij uit de 19de Eeuw.
Dan gaat de rit opnieuw richting hoofdstad Mariehamn.
Maar onderweg houden we nog even halt bij Lemström's kanaal. Het is 350 m lang en verbindt Slemmen met Lumparn. Een draaibrug over het kanaal wordt elk uur geopend om de plezierboten door te laten varen. Maar door het minder mooie weer vandaag waren er niet zo veel boten die de doorsteek maakten. Toch was het leuk om dit mee te maken.



In Mariehamn gaan we een kijkje nemen in de winkel Salt: hier worden allemaal handgemaakte producten verkocht, gemaakt door lokale producenten uit de omgeving. Ilse Berg is de drijvende kracht achter Salt. Zij is een "kleurenexpert", weeft matten, plates, sjaals....
Haar sjaals zijn werkelijk prachtig! Zo mooi dat ik er mij eentje koop! Mijn eerste souvenir aan deze reis...


Ondertussen is het al namiddag. We eten boterhammen in de mobilhome en daarna gaan we het Sjöfartmuseum bezoeken. In de jaren 1800 werd er vanuit Åland veel vis en hout vervoerd via zeilschepen zowel naar het verre oosten als naar het westen. In het museum kom je meer te weten over deze lange zeilvaartgeschiedenis van dit eiland alsook over het harde leven aan boord van een zeilschip.


En met dit bezoek zit onze tweedaagse op Åland er op!
Aanschuiven om de boot terug te nemen, inschepen, en weg zijn wij... terug naar Zweden!
We maken het onszelf gemakkelijk, eten op de boot en gaan bij aankomst in Kapellskär terug op dezelfde camping staan dan voordien.

We maken er nog een gezellige spelletjesavond van en sluiten de dag af met een kleine boswandeling naar een afgelegen plekje waar we nog even genieten van water en rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten