donderdag 20 juli 2017

Zweden 2017: dag 8


Woensdag 5 juli

3de dag Stockholm.

Vandaag fietsen we opnieuw naar het eiland Djurgården. Als eerste staat een bezoek aan het Vasamuseet gepland. Hier bevindt zich het schip "Vasa" dat bij zijn eerste vaart, nog voor het de stad Stockholm verlaten had, reeds gezonken is.

Het schip had meer dan 150 mensen en meer dan 30 kanonnen aan boord. 54 mensen overleefden de ramp niet.


Het schip heeft 333 jaar op de zeebodem gelegen. In de jaren 1950 begonnen experten en duikers te onderzoeken in welke staat het schip zich bevond en of het mogelijk was om het alsnog te bergen.
Het schip was dankzij het zoete water behoorlijk goed bewaard gebleven, zodat men in de jaren '60 begonnen is met de bergingswerkzaamheden. Deze hebben meer dan 10 jaar geduurd.


Het schip werd in het Gustav V droogdok gesleept, waar de  eerste grote herstellingswerken uitgevoerd werden. Na enkele jaren is het schip dan verscheept naar de plek waar het zich nu bevindt. Het museumgebouw werd achteraf rond het schip verder gebouwd.



Tot op de dag van vandaag is men nog bezig met gevonden stukken te identificeren en hun oorspronkelijke plek in het schip terug te geven.
Na de ramp werden verschillende personen verhoord om eventueel iemand verantwoordelijk te kunnen stellen voor wat er die eerste vaart gebeurde. Dit is echter nooit gebeurd!
Reden van de ramp was dat de ondersteven te smal gebouwd was én er veel te weinig ballast aan boord was toen het schip voor zijn reis vertrok.
Bij een 2 de grote windstoot ging het schip hevig schommelen en kapseisde het.
Een museum dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het is niet voor niks het meest bezochte museum in Stockholm!

miniatuurversie van het originele schip toen het vertrok voor zijn eerste vaart

Na het Vasamuseet zetten we ons gezellig op een terras in het zonnetje te genieten van een heerlijke smörgås met Zweedse lekkernijen: roze garnalensalade en gerookte zalm.




In de namiddag bezoeken we Skansen, een openluchtmuseum, waar een verzameling van oude huizen bij elkaar staat, en tevens dierentuin waar je ook de typische Scandinavische dieren kan bewonderen. (Voor in geval je ze niet in de vrije natuur tegenkomt)
Zo vind je er het eland, rendier, de bruine beer, de lynx, de wolverine en de grijze zeehond terug.
De bruine beren hebben echter voor spektakel gezorgd, door een robbertje te vechten met elkaar.






Om half 4 was het dan, helaas, al tijd om terug te keren naar de mobilhome. We moesten ons allemaal klaarmaken want om  17 u moesten we vertrekken naar Oaxen Krog, een tweesterrenrestaurant, waar Pascal gereserveerd had om onze 20ste huwelijksverjaardag te vieren.

Over deze avond in Oaxen Krog kan ik een lang uitgebreid verslag schrijven, maar ik kan eveneens zéér kort en bondig zijn: het was een mega - lekkere avond, boordevol culinaire schilderijtjes, gevuld met een pallet van originele overheerlijke smaken! 
Chef Magnus Ek leverde voortreffelijk werk!

Een ervaring van formaat in een fantastisch decor.


Als aandenken aan deze wondermooie avond krijgen we nog een box vol overheerlijke huisbereide chocolaatjes mee naar huis voor "the day after".











Geen opmerkingen:

Een reactie posten