donderdag 27 augustus 2020

Frankrijk 2020: dag 16

Zaterdag 25 juli


Totaal geen haast.
Perfecte dag om nog eens uit slapen.
Het is kwart voor 10 als we uit bed stappen.
We nemen rustig de tijd om te ontbijten.
Vandaag staat een bezoek aan de abdij van Jumièges gepland. Deze ligt aan de overkant van de Seine. We nemen dus om 11 u 10 de veerboot naar de andere oever. Van daar wandelen we 1,7 km tot de grote Benedictijnerabdij. 

De bijna 50 meter hoge witte torens, opgetrokken in één van de lussen van de Seine, zie je van overal in de wijde omgeving staan. Ze weten je zeker te verrassen en wekken enorm veel bewondering op. De abdij werd in 654 gesticht door Philibert. De geschiedenis van deze abdij heeft in het teken van diverse reformaties gestaan. Ze werd in de 19e eeuw reeds "de mooiste ruine" van Franrkijk genoemd en profiteerde van het imago van "buitenplaats doordrenkt met romantiek". In 1946 werden de overblijfselen door de staat gekocht en in ere hersteld.

Na de uitleg die ik las op de website was ik zeer benieuwd, maar al mijn verwachtingen werden ingelost! Het is een prachtige site waar het zeer rustig en aangenaam vertoeven is. Terwijl je er rondwandelt en geniet van de zeer mooi gerestaureerde overblijfselen, vergeet je zo maar de tijd!

Na ons uitgebreid bezoek hebben we toch een klein hongertje gekregen. Pascal koopt ons in de boulangerie een overheerlijk appeltaartje en een speciaal flantaartje. Op een bankje op een gezellig pleintje genieten we van deze delicatessen. En dan wordt het tijd om aan de terugwandeling te beginnen.Omstreeks 14 u zijn we terug in Heurteauville bij Elliot. We eten nog iets kleins tegen de honger die zal komen. Daarna beginnen we aan het vervolg van onze weg naar huis. We rijden 160 km verder en houden halt in Plachy-Buyon.
We worden er verwelkomd door chocolatier-patissier Nicolas. Hij nodigt ons meteen uit voor een uiteenzetting/rondleiding om 18 u 30. 

Dus er is nog even tijd om wat te relaxen en te lezen. Aangezien we de enige mobilhome verblijvers zijn op het domein vanavond, krijgen we privé uitleg. Daarna krijgen we de gelegenheid om wat lekkers te kopen in de shop. En tegen de lekkernijen van een artisan d'or chocolatier met een zilveren label zeg je nu eenmaal geen neen! We kopen o;a. macarons d'Amiens, gateaux perdu (2 van zijn specialiteiten) en nog wat chocoladespeciallekes.


De rest van de avond wordt gevuld met koken, eten, koffie drinken mét een overheerlijke macaron, afwassen en dit verslag schrijven. 

En zo zijn we aan het einde van dit prachtig avontuur beland. Nog 1 keer slapen op Franse bodem en dan naar huis.
Het was dan misschien hier en daar wat aanpassen omwille van corona maatregelen, maar we mogen van geluk spreken dat we deze fantastisch mooie reis hebben kunnen maken !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten