zondag 18 augustus 2019

Lapland 2019: dag 7

Vrijdag 12 juli

Ik word om half 9 wakker. Pascal en ik nemen onze douchespullen klaar en zorgen dat we snel aan de douche zijn. Ondertussen maakt Lauren al haar ochtendwandeling langs de stenen aan de waterkant. 
Na onze douchebeurt is het haar beurt.
Na het ontbijt doen we nog service zodat we weer voor een paar dagen gerust verder kunnen reizen.
Vandaag gaat het richting Piteå en Luleå.
Het centrum van Piteå laten we links liggen; we rijden onmiddellijk verder door naar Öjebyn. Rond dit 15de eeuws dorp ontstond Piteå, voordat het naar een plek dichter bij de kust verhuisde om de zeevaart te vergemakkelijken. 

Het was ooit een oude handelsplaats en eromheen groeide een kerkdorp, waar de mis-bezoekers konden overnachten na een lange reis te paard vanuit het binnenland. De witte Öjeby Kyrka en de kyrkstad zijn nu een bezienswaardigheid.




We maken hier in de mobilhome boterhammetjes klaar die we op een bankje in de zon in een parkje opeten. 
Als dessert eten we een lekkere Zweedse wafel op het terras van een gezellig koffiehuisje.




En dan rijden we verder naar Luleå. 
Hier bezoeken we Gammelstad: de kerk in rood en grijs graniet en de houten huizen waren ooit hét Luleå. Maar doordat het land stijgt sinds de laatste ijstijd. In 1649 verhuisde de hele stad uiteindelijk naar de Botnische Golf.


We nemen rustig de tijd om een kijkje te nemen in de kerk. Het altaarstuk in verguld houtsnijwerk van Antwerpse makelij! 


Verder lopen we rond tussen de meer dan 400 roodgeschilderde houten huisjes. Fascinerend mooi! 
Het staat niet voor niks op de Unesco werelderfgoedlijst. 


We genieten nog van een ijsje en een drankje in het openluchtmuseum waar alweer een verzameling van oude huizen het leven van vroeger voorstelt. Aangezien we dit ondertussen kennen, verspillen we hier niet te veel tijd en gaan we wat verderop boodschappen doen.

Een half uur en 30 km later parkeren we op een prachtig gelegen camperplaats in Råneå, gelegen aan de Botnische Golf.
Terwijl we genieten van een warm zonnetje, drinken we aperitief, lezen Pascal en Lauren in hun boek en schrijf ik mijn verslag. Nadien begin ik aan mijn kookpot. 

Allemaal met zicht op zee!






Na het eten, de afwas en de koffie gaan Pascal en ik nog even wandelen om rustig te genieten van alweer een prachtige zonsondergang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten