zondag 18 augustus 2019

Lapland 2019: dag 8

Zaterdag 13 juli

Vannacht word ik even wakker om 3u39 om naar toilet te gaan en wat zie ik? Dat de zon vermoedelijk al een hele tijd op is; ze straalt reeds in haar volle glorie boven de boomtoppen uit.
Nooit vond ik slapen zo nutteloos als hier; ik wil namelijk van elke seconde licht profiteren en genieten... maar helaas heeft een mens ook af en toe wat rust nodig.
Toch sta ik vandaag om 8u op. Ik wil buiten ontbijt klaar maken: gebakken appeltjes met vanille-mango yoghurt en granola. 
‘s Ochtends vroeg al wat vitamine D opdoen en dat met een prachtig uitzicht, in volle rust en met een heerlijk ontbijt... 
Da’s gewoonweg TOP!


Om exact 10u start ik Elliot. Het einddoel van vandaag is Äkäslompolo in Finland. 
Op ongeveer een 70 km van de grens is er het magische moment dat we de poolcirkel overrijden. 
Hier worden de nodige foto’s voor het album gemaakt

En even verderop is er alweer een bijzonder moment; we spotten namelijk het eerste rendier langs de kant van de weg.
Net na de middag, net over de grens, zetten we ons aan de kant om op Finse bodem onze eerste lunch te nuttigen. En daarna rijdt Lauren nog het laatste stuk tot Äkäslompolo.




We proberen te stoppen aan het Visitors Center om een kaart te kopen met de zomerwandelpaden... maar raar... heel de parking staat bomvol! 
We gaan dan eerst boodschappen doen. Maar ook de parking van de supermarkt staat zo goed als vol! Wat is hier in hemelsnaam gaande? 
Al snel komen we er achter dat er een trailrrun is met 4 verschillende keuzes aan afstanden: 37, 45, 105 en 160 km. 
En allemaal finishen ze hier in het dorp.
Op de valreep voor sluitingstijd bemachtigen we toch nog een wandelkaart, zodat we ons volledig kunnen klaarmaken voor onze eerste wandeling in Lapland. 
Pascal en Lauren hebben nog net op tijd nieuwe schoenen gekocht, eigenlijk voor trailrun, maar ook zeer geschikt voor de wandelingen die wij zullen doen.
We parkeren ons op de parking van Kesänkijärvi. We kunnen er gratis staan, hebben zicht op het meer, en het is de ideale uitvalsbasis voor onze wandeling van vandaag. Meer moet het echt niet zijn!


Om 17u30 vertrekken we richting Latvamaja. Aan de Kesängin Keidas gaat het bergop naar Tahkokuru, een vrij steil pad bestaande uit losse steenmassa. 

Boven op de top hebben we een prachtig uitzicht op het meer en op de top van Ylläs. We wandelen langs hetzelfde pad als de trailrun. We komen dus af en toe runners tegen die er vrij moe uitzien. Logisch, want sommigen onder hen zijn reeds meer dan 30 uur onderweg; zo vertelt ons een fotograaf die we op de top tegenkomen. 


Even verderop hebben we alweer geluk; een groepje rendieren staat er rustig te grazen. Ze lijken zich niks aan te trekken van alle mensen die er passeren en zo kunnen wij er met volle teugen van genieten, wat filmen en foto’s nemen. 
En dan gaat het via een mooi bospad  richting het meer van Äkäslompolo. Daar houden we toch even halt aan Kuppeli 6, de houten blokhut waar we al 2 keer ‘s winters verbleven voor een prachtig winteravontuur. 

Mooi en fascinerend om deze omgeving nu in de zomer te zien.










3,5 uur  later komen we terug aan bij de mobilhome. We hebben dan 12 km gewandeld.

Het aperitieven en kokkerellen kan beginnen. Om 22u, wat zeer laat is naar onze normen, wordt er verrukkelijke zalm met boontjes en knolselderpuree geserveerd.
Tijdens de afwas wordt er dan aan dit verslag gewerkt.
Deze prachtige dag wordt afgesloten met  een lekker stuk jordgubslängd.
Veel goesting om te slapen is er nog niet, donker wordt het hier ook niet... maar morgen wordt opnieuw wandeldag! 
Fris zijn is dus de boodschap...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten