woensdag 8 september 2021

Zweden-Noorwegen 2021: dag 11

 

Maandag 26 juli

De wekker loopt af om 7u30. We willen op tijd in Geilo zijn. Vandaag gaat het nog mooi weer zijn en ik heb een wandeling van 21 km gepland. Dus op tijd vertrekken is de boodschap! Na het ontbijt nog een verkwikkende douche nemen en we zijn klaar. Het is iets minder dan 100 km rijden naar Geilo. Rond 10u30 parkeren we de mobilhome. We gaan nog even naar het informatiecentrum voor uitleg over wandelingen in de buurt, want we weten niet of mijn wandeling gemarkeerd is of niet. Blijkt toch dat dit een bewegwijzerde is. OK. Dan hebben we alleen nog eten nodig voor onderweg. We kopen belegde broodjes, zo hoef ik geen lunchpakket meer klaar te maken. We trekken onze wandelkleren aan, maken de rugzakken klaar en voorzien ons toch ook van regenkledij… je weet maar nooit.

Klaar voor vertrek. De eerste pijl staat goed aangeduid, maar daarna loopt het al fout. Op het minuscule kaartje dat we meekregen, kan je ook al niet veel afleiden. Google maps brengt dan toch een klein beetje duidelijkheid en uiteindelijk komen we dan toch opnieuw een pijl tegen. Na iets meer dan een half uur zoeken en sukkelen, zijn we echt vertrokken. 



Deel 1 van de wandeling loopt door een bospad naast ski- en langlaufpistes tot boven op de top van de berg. Een pittig stukje klimmen dus. Vervolgens komen we aan in Hakkesetstølen.

Hier nemen we rustig de tijd om wat energie op te doen en te genieten van het landschap. We zetten daarna onze weg verder richting Grønnebacken. En ook op deze weg was het blijkbaar moeilijk om pijlen te zetten. 


Op sommige splitsingen kwam Mister Google weer goed van pas. Ondertussen werd het landschap alsmaar mooier. Vlaktes werden groter, her en der lagen er mooie meertjes, op de achtergrond lag een groot gebergte bedekt met sneeuw. Het weidse uitzicht was adembenemend. Het is eigenlijk met geen woorden te beschrijven hoe mooi het hier is, er is ook geen enkele lens die deze uitgestrektheid, kleurenpracht kan vastleggen. Alleen op onze eigen innerlijke harde schijf kunnen we dit beeld vereeuwigen. Toch nemen we onderweg regelmatig foto’s en filmen we soms een stukje met de GSM. 

Maar we genieten vooral van de rust en het feit dat we dit weer samen kunnen beleven. Van in Grønnebacken gaat het dan richting Tuftebrui. Daar zijn we al terug beneden in het dal. Ondertussen hebben we 700 m geklommen en dus ook 700 m terug gedaald. De afdaling was best pittig, deze ging over een vrij korte afstand en vrij steil naar beneden. Van aan de brug naar het centrum terug is het nog 4,5 km. Deze lijken immens lang te duren. Maar na exact 6u wandelen komen we terug in Geilo aan. Uiteindelijk was de wandeling 19,8 km lang.


 
Uitgehongerd en gedehydrateerd (om lichtjes te overdrijven) kunnen we het laatste vrij tafeltje in een leuk restaurantje bemachtigen. Iedereen zit er deftig gekleed; wij komen er binnen met onze wandelkleren en bergbotinnen. Hallingstuene is een supertof restaurantje in Noorse traditionele stijl. We eten ovengebakken zalmforel en haai. Beiden overheerlijk! En als dessert eten we compote van Hardanger pruimen met vanillecrème, gebrande witte chocolade en gekarameliseerde nootjes. Dat heeft fantastisch goed gesmaakt! Een mooie afsluiter van een mooie dag.

Nu nog een plekje vinden om te slapen… Dit vinden we op Campercontact, op weg 40, 16 km van Geilo is er een plekje aan een rivier waar we aan een verdiende nachtrust kunnen beginnen.

Alle foto's van de dag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten