maandag 12 september 2022

Zweden 2022: dag 10

 

Vrijdag 1 juli 2022

2u15. Regendruppels op het dak. Ik sta op om het dakvenster van de badkamer dicht te doen. Even later valt het hemelwater met verschillende tempo’s uit de lucht. Zacht, fel, hevig, en vervolgens… alle sluizen wagenwijd open! En af en toe een bliksem en wat gedonder erbij! Het belooft een fijne dag te worden. Gelukkig blijft een fel onweer uit, maar de regen houdt wel nog enige tijd aan. ’s Ochtends als we opstaan is het al droog en probeert de zon door het wolkendek te breken.

Na het ontbijt maken we ons klaar voor een rit door Noord Gotland. De eerste stop is in Stenkyrka. Hier is een ullspinneri met boetiek. We lopen even rond in het winkeltje, maar met bollen wol kan ik helaas niks aanvatten. In de spinnerij mag je 1 meter binnen om vlug een kijkje nemen. Maar, fotograferen is verboden! Dit was dus een overbodige stop. De volgende stop is Blä
se. Hier is een kalksteenmuseum gevestigd. Maar hier zouden we nog een uur moeten wachten alvorens het opengaat. Dit vinden we te lang... We lopen er wel even rond en maken er een paar mooie foto's. 

Uiteindelijk rijden we verder door naar Lickershamn. Hier staat de hoogste en bekendste rauk (steenformatie) van Gotland: Jungfrun. Het gesteente is ongeveer 12 meter hoog en torent boven de steile klint aan de Oostzee uit. 



In één van de vissershuisjes kopen we gerookte garnalen en warm gerookte zalm voor bij de boterhammen.



Na deze heerlijke lunch trekken we onze wandelkleren aan en gaan we op stap langs de Klintkustleden. Een pad dat langsheen de stenige kustlijn van het eiland loopt. We gaan op stap naar Idreviken. Na ongeveer 2 km loopt het pad langs het water dood en moeten we steil de klif op naar boven om door het bos verder te wandelen. Onderweg houden we een keer of 2 halt om te genieten van de prachtige “stenkust”. In Idre houden we een pauze en eten met smaak onze appel op, genietend van het mooie uitzicht op de baai van Idre. De terugweg wordt dezelfde als de heenweg, maar dan zonder ‘stops’ onderweg. In totaal leggen we 13 km af. We besluiten om in Lickershamn te blijven staan en hier te overnachten.


In de “krog” naast de parking gaan we aperitieven. Aangezien het daarna nog zonnig en warm is, halen we al het kookgerei buiten en maken we onze truffelrisotto met gegrild lamsvlees klaar. Pascal ziet en hoort aan de overzijde van het haventje een gitarist. Nieuwsgierig als hij is, gaat hij op wandel om kennis te maken en ook eens gitaar te spelen. Ondertussen raak ik aan de praat met een dame die me “alweer” feliciteert met mijn Zweeds. Wat heerlijk toch om met de locals in hun taal te kunnen communiceren! Ondertussen genieten we van een wondermooie zonsondergang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten