maandag 12 september 2022

Zweden 2022: dag 9

 

Donderdag 30 juni 2022

8u. We beslissen om op te staan. Het weer is bewolkt. Hopelijk blijft het zo… en gaat het niet regen zoals de voorspelling ons zegt.


Na het ontbijt kijken we in onze informatieboekjes over Gotland, op zoek naar wat we vandaag willen bezoeken. Er lijkt zo veel te zien! Het is moeilijk om te kiezen. We besluiten van meer het noordelijke deel van het eiland te doen. Terwijl we de rit van vandaag vastleggen, begint het hevig te regenen. Dat ziet er niet zo best uit. Maar we kunnen toch niet blijven staan. We vertrekken naar Korvik, waar oude vissershuisjes en -boten uit begin 1900 samengebracht zijn. Er is ook nog een strandkapel te bewonderen. Tegen als we hier uitstappen, is het gelukkig gestopt met regenen. 

Korvik
We zetten onze weg verder naar Roma. Maar onderweg stoppen we in Sande om 1 van de 100 mooie kerken van Gotland te bezoeken. Alle kerken hier hebben een bijzonder mooie houten toren. Maar niet alleen de toren is mooi, ook binnenin zijn de kerken hier prachtig!

Rond de middag komen we aan in Roma. Hier bevindt zich een kloosterruïne, die nu deels dienst doet als open luchttheater. Op de klostergård zijn verschillende boetiekjes alsook een café. Hier nuttigen we een overheerlijke smörgås med rökt lamm. Lamsvlees is namelijk echt iets van hier! Overal op Gotland zie je donkere fel gekroesde schaapjes lopen. 



Na onze lunch is het tijd om “raukers” te gaan zoeken. Maar onderweg vindt Lauren Gisslause lammgård waar we lamsvlees én een mooi lamsvel kopen voor in ons huisje. Aangezien we alleen cash of met swish kunnen betalen, hetgeen we geen van beide hebben, moeten we even verderop naar Seite om geld af te halen. We keren zo vlug mogelijk terug naar de gård en drinken er nog een kop koffie met een huisgemaakte kanelbulle. De lieve dame heeft ze vanochtend om 6u zelf gebakken! 


En dan naar Lergrav. Zeer verrassend staan de raukers op het land. Ik had het me voorgesteld zoals op Öland, waar de grillig door water en wind uitgesleten steenformaties op het strand staan. Maar hier staan ze dus op het land, wat bewijst dat het water zich door de jaren heen teruggetrokken heeft. Hier is de Lergravsporten de grootste en meest bekende formatie. Het is er zalig vertoeven tussen de grote steenmassa’s. Ondertussen is het weer alsmaar verder aan het uitklaren en komt de zon er zelfs door. We sluiten deze heerlijk mooie namiddag af in Lergravs café waar we voor het eerst gerookte garnalen met aïoli en toast eten. Met aan de ene zijde zicht op zee, en aan de andere zijde de rauker, is het extra genieten van dit hemels voorgerecht!

Van hieruit is het nog maar een 15 km tot onze laatste stopplaats van de dag: blå lagunen. Pascal en Lauren duiken onmiddellijk het water in, terwijl ik rustig de tijd neem om dit verslag te schrijven. Na het eten wandelen we de hele Blå lagunen rond en genieten we van een prachtige zonsondergang. Als afsluiter van de dag maken we onze dagplanning voor morgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten