maandag 12 september 2022

Zweden 2022: dag 11

 

Zaterdag 2 juli 2022

De ochtend in Lickershamn verloopt zoals alle eerdere: ontbijten, lekker doucheke nemen en ons klaarmaken voor de rit naar de volgende bestemming. Deze bevindt zich op slechts 25 km. We brengen onze laatste dag op Gotland door in de hoofdstad Visby, ooit Wisby. Volgens de boekjes een prachtig ommuurde Middelseeuwse stad. De eerste straatjes binnen de omwalling lijken in ieder geval veelbelovend. Het is een aaneenschakeling van mooie gekleurde, oude huisjes met de ringmuur als achtergrond. Van achter een hoek duikt plots de domkyrka op. Met zijn 3 wondermooie torens zie je hem van overal in de stad staan. Heel de stad is ronduit prachtig! Her en der verspreid staan ook nog oude ruïnes van kerken. Rozenstruiken fleuren de geplaveide straten met kleurrijke huisjes nog meer op! 



We wandelen straatje in, straatje uit, genietend van al deze pracht en praal. ’s Middags eten we een heerlijke salade in een bar met zicht op een ruïne tuin. 


Na de middag verlaten we even het ommuurde stadsdeel en flaneren we langs de kade van de haven. Daar is het tijd voor een ijsje in Glassmagasinet: het grootste ijsjeskraam van Europa met meer dan 300 smaken! Bij dit warme weer smaakt dit wel! We duiken terug het centrum in en belanden in een glasblazerij waar we 2 experts aan het werk zien. Cool om van oude flessen in de vorm van gesmolten glas een nieuwe mooie fles te zien maken. Na een verfrissend drankje op de markt maken we nog een wandeling door het stadspark met medicinale tuin. Aan de kärleksporten maken we een liefdevolle foto. “Zoals het moet” volgens het boekje. 


Ik had ook ergens gelezen dat het moeite was om bij Kränku langs te gaan. Een groot koffie- en theehuis met keuze uit een reuze assortiment thees! Ook dit was niet gelogen.

Ondertussen is het bijna 18u geworden. Kort na de middag hadden we een mail gekregen dat onze boot terug naar het vasteland een uur vertraging had. Dus we moeten maar inchecken om 19u30 in plaats van 18u30. We hebben een uurtje extra kunnen genieten van deze wondermooie stad.


Visby heeft ons heel hard weten te bekoren en is absoluut de moeite waard om nog eens opnieuw te bezoeken.

De overtocht naar Oskarshamn verloopt vlot. Het is 23u30 als we aanmeren. Gelukkig is de motorhomeparking vlakbij. Alleen zal het er vanavond niet zo rustig slapen zijn. Er is namelijk een clubfeest aan de gang dat volgens de site tot 02u00 duurt. En daar hoort blijkbaar keiluide muziek bij. Met oordoppen in de oren proberen we toch de slaap te vatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten