maandag 12 september 2022

Zweden 2022: dag 12

 

Zondag 3 juli 2022

Als bij wonder heb ik nog deftig geslapen met al dat vreselijk luide lawaai!

Na het ontbijt doen we volledige service alvorens we doorrijden naar Kalmar.

Onlangs hebben we thuis op SVT naar een programma gekeken “det sitter i väggarna” waar een historicus en een architecte bij mensen langsgaan die de geschiedenis van hun huis willen kennen.


De architecte helpt dan bij het uitvoeren van een kleine restauratie terwijl de historicus de hele geschiedenis van het huis uitpluist. 1 van de afleveringen speelde zich af in Kalmar. En ja hoor, … één van de eerste huisjes die we tegenkomen, is toch wel dat huisje zeker! Zo leuk om dit nu in het echt te kunnen bewonderen. 




Het is zondag vandaag en dan is er blijkbaar veel gesloten in Kalmar. Sommige winkels gaan een paar uurtjes open in de namiddag, maar daar is het dan ook nog even op wachten. We besluiten dan maar om het kasteel te gaan bezoeken.

Dit ligt net buiten het stadscentrum aan de rand van een mooi park.

Aan de ingang worden we verwelkomd door een prinses. Op de binnenkoer wordt er muziek gespeeld, een toneeltje opgevoerd, … dit alles om in de juiste sfeer te komen. We kunnen uit verschillende rondleidingen kiezen. Elke toer wordt geleid door een prins of prinses in traditionele kledij. We worden iets meer dan uur door het prachtige kasteel gegidst. In de verschillende kamers zijn nog behoorlijk veel originele elementen uit de jaren 1600 te zien. Echt een aanrader om te bezoeken! We sluiten dit bezoek af met een lekkere lunch in de mooi ingerichte eetzaal van het kasteel. 


Vervolgens dwalen we wat rond in de talrijke mooie straten van Kalmar. Toch lijken we allemaal wat moe te zijn van de iets kortere nacht en besluiten we om even terug te keren naar de mobilhome voor een verkwikkend middagdutje. Later in de namiddag trekken we terug het centrum in. Tijd om de prachtige dom van dichtbij te bekijken. Aan de deur staat een reclamebord met alle zomerconcerten die doorgaan in de kerk. Vandaag 3/7 is er BRASUNIT die optreedt om 19u. Check! Dit concert pikken we mee! Maar eerst even binnenkijken in de kerk. We worden alweer verrast door een zeer prachtig interieur.


Ondertussen is het al na 17u. Tijd dus om wat te gaan eten. Bij DK genieten we op het zonnige terras van heerlijk lekker eten en een smaakvol rosé wijntje. Na het dessert is het tijd om terug te keren naar de kerk. BRASUNIT zijn 5 jonge mensen die uit verschillende streken van Zweden komen en mekaar toevallig gevonden hebben via muziek. Ze spelen trombone, trompet, hoorn,… en verwennen ons een uur met nordisk folkmusik.

De avond sluiten we af met een drankje en nog een wandelingetje door de kleurrijke stadsstraten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten