maandag 12 september 2022

Zweden 2022: dag 13

 

Maandag 4 juli 2022

Na wat lichte regen vannacht lijkt het vandaag een bewolkte dag te worden. Maar er staan toch niet veel buitenactiviteiten gepland. Na het ontbijt zetten we koers richting Växjö. We worden opnieuw in de bank verwacht om onze bankkaart op te halen en het bakje om online betalingen mee te doen. We treffen er opnieuw Omar. Hij activeert onze kaart en helpt ons tevens bij onze eerste “zweedse” overschrijving: de handpenning (= het voorschot voor het huis). Alweer een stapje dichterbij ons eigen stekje! 

Na ons bankbezoek rijden we door naar de bilverkstad (garage). We hebben al een tijdje last van vibratie op het stuur tijdens het rijden? Aangezien dit met de dag erger wordt, hebben we gisteren besloten om toch maar eens langs een garage te passeren. Het voelt niet veilig meer aan om zo nog langer verder te rijden. In de garage in Växjö is men vrij kort en duidelijk: “We hebben de komende weken écht geen tijd! Sorry. Maar ik zal je een nummer geven van een garage in Alvesta”. Ok, ook goed. We bellen dit nummer en krijgen ongeveer hetzelfde antwoord. Maar aangezien Pascal aandringt en zegt dat het onverantwoord is om zo terug naar België te moeten rijden, mogen we toch even langsgaan. Ze willen wel eens kijken of het veilig is of niet. Dus wij weg naar Alvesta, gelukkig slechts 16 km verderop. Om 13u stappen we de garage binnen en is er onmiddellijk iemand bereid om een ritje te maken en zelf te voelen hoe het gesteld is met de trillingen. En ja hoor… het wordt als “te erg” en “niet normaal” bestempeld. De garagist controleert de banden en de linker band blijkt een vrij grote afwijking in het loopvlak te hebben. Met een nieuwe band kan het probleem opgelost worden. Helaas hebben ze deze niet op voorraad; Ook de buren, een bandencentrale, heeft deze niet in voorraad. Ze bellen naar een andere bandencentrale 2 km verderop en daar zijn ze wel beschikbaar. Dus rijden we naar “däckteam” waar we reeds opgewacht worden. We rijden direct de werkplaats binnen. Beide voorbanden worden vervangen en slechts een half uurtje later verlaten we de garage. We kunnen onze reis veilig verder zetten. 

Het is ondertussen bijna 14u. Wat kunnen we vandaag nog doen? Misschien het IKEA museum in Älmhult? Goed idee! Het museum viert dit jaar zijn 5 jarig bestaan in het nieuwe gebouw. Nieuw … alé ja, het gebouw was het eerste IKEA warenhuis ooit. Je leert hier alles over de geschiedenis van IKEA alsook over wie Ingvar Kamprad was en hoe hij IKEA stichtte én groot maakte. 

Na het museumbezoek is het tijd voor een bezoek aan IKEA zelf. We gaan nog eens kijken naar de meubels die we willen kopen voor ons huisje. Tegen sluitingstijd verlaten we het warenhuis en zoeken een plaats voor de nacht. Dit vinden we op de gezellige familiecamping in Torne.

Een aperitiefje tijdens het koken, köttbullar eten en de dag afsluiten met koffie en een punchroll. Meer moest dat niet meer zijn vanavond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten