maandag 12 september 2022

Zweden 2022: dag 3


Vrijdag 24 juni 2022

Om 4u00 word ik wakker. Het is al klaar buiten. Mijn brein werkt al op volle toeren. Nu mijn plan voor het betreden en inrichten van het huis in het water is gevallen, moet ik aan een nieuw plan werken. Maar hoe ik het ook draai of keer, de puzzel wil maar niet in elkaar vallen...

Tijd brengt raad.

Vandaag, vrijdag, gaan we voor het eerst midzomer vieren. Maar eerst nog even genieten van de rust op Alstervik. Zalig ontbijten in de ochtendzon. Heerlijk om de dag te starten. Daarna nemen Pascal en Lauren een frisse duik in de rivier.

Rond de middag vertrekken we dan richting Älghult camping. Maar eerste nog wat boodschappen doen in de ICA Nära.

Aangekomen op de camping is het tijd voor de lunch, ook buiten uiteraard. Na het eten vertrekken we zo vlug mogelijk richting Verdandiparken voor het Midsommarfest om 15u. Er wordt ons gezegd dat het toch wel 4 km stappen is en we willen op tijd komen! Maar daardoor zijn we iets meer dan een uur te vroeg voor het feest.

In België zou men al heel druk bezig zijn met de drank- en eetstandjes en andere zaken, maar in Zweden is alles “lagom”! Rustig... op het gemak... We hebben tijd!

Om 14u30 komen dan de eerste bezoekers toe. Ook de 3 live muzikanten en dansers komen aan op de feestweide.

In afwachting halen we ons alvast een drankje (saft) en een stuk overheerlijke aardbeientaart; zelfgemaakt door een aantal locals. Een uur lang wordt er gespeeld en gedanst rond de Majstång. Een héél bescheiden “buurt”-feest. Typisch Zweeds: koffie, taart, thee (vandaag koud) en wat mensen uit de buurt.

Na dit traditioneel feest, keren we terug naar de camping, want ook hier ging men dansen en zingen rond de Majstång.

We dachten bij aankomst dat we het feest hier al gemist hadden, maar iedereen zocht eerst verkoeling in het meer, alvorens te dansen.

Uiteindelijk rond 17u30 werd er verzameld aan de Majstång. Er werden typisch Zweedse volksliedjes gezongen, terwijl men rond de midsommarstång danst. Goed voor een kwartier plezier.

Daarna vertoeven we verder buiten, wat lezen, verslag schrijven, bereiden van het traditioneel midsommarmeny: potatissalad med dil, gurka, rödlök och sil! Een midzomerfeest zonder dit traditioneel menu zou geen echt feest zijn!

Smaklig måltid!

Och en härlig midsommar!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten